НОВИНИ

Йенс Столтенберг: Много трудно ще се изградят мостове между НАТО и Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:03, 12.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съветът НАТО - Русия заседава в Брюксел днес за пръв път от 2019 година. Поводът е създалото се напрежение поради струпването на руски войски на границите на Украйна. Това е нов опит за диалог, след като преговорите в Женева между Москва и Вашингтон, който не доведоха до пробив. Тази вечер и военните министри от ЕС ще заседават неформално във френския град Брест.

След срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че много трудно ще може се изградят мостове между НАТО и Русия след последните години на натрупало се напрежение. Но фактът, че от три години сядат на една маса, е положителен. Конкретното предложение на НАТО е било тези срещи да продължат и първоначалните разговори да се превърнат в истински преговори.

"Днес Русия повдигна въпросите, публикувани през декември за решаване на нейните тревоги по сигурността. Те включват искания за спиране на приема на нови членове и изтегляне на войските от нашите източни съюзници. Съюзниците от своя страна отново потвърдиха своята политика на отворени врати и правото на всяка страна да избира собствени механизми за гарантиране на сигурността. Съюзниците ясно заявиха, че няма да се откажат от способността си да се защитават взаимно, включително и с присъствието на военни части по източния фланг на Алианса. В същото време и Русия, и съюзниците от НАТО изразиха необходимостта от подновяване на диалога и проучване на срокове за провеждане на следващи срещи", каза Йенс Столтенберг.

Очаква се позицията на Русия. Това, което Москва е потвърдила е своята позиция от декември, че не е съгласна с това Алиансът да се разширява на изток и негови членове да станат Украйна и Грузия. НАТО от своя страна е потвърдило своята политика на отворени врати и за това, че всяка държава трябва да пази суверенно своите граници. Различията остават, но разговорите са положителна стъпка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море се готви на пълни обороти въпреки суровото време
Черно море се готви на пълни обороти въпреки суровото време
Протест срещу зеления сертификат и във Варна
Протест срещу зеления сертификат и във Варна