НОВИНИ

Напрежение и зад вратите на парламента

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:46, 12.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

Напрежение и от вътрешната страна на парламента - там част от депутатите на ПП "Възраждане" настояха вратите на НС да бъдат отворени и протестиращите пуснати вътре.

Напрежение на протеста пред НС, пострадали са четирима полицаи (СНИМКИ+ВИДЕО)

Барикадата отвътре продължава часове наред. Националната служба за охрана барикадира входовете на парламента отвътре с маси и подръчни вещи.

Целта на депутати от "Възраждане" е протестиращите да влязат в парламента. Исканията са зеленият сертификат да отпадне.

"Държавата просто е поставена на колене, държавността е тотално ерозирала, стандартът на живот е трагичен, мерките са дискриминационни не помагат за абсолютно нищо. Всички тези мерки ние ги виждаме, не ги виждат единствено 227 депутата вътре", каза депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.

С опит в протестите през годините - от Демократична България смятат, че това не е правилният начин за защита на каузи.

" Уважавам изключително много правото на протест на всички хора, но не разбирам по никакъв начин защо трябва да влизат в парламента, разбивайки го по този начин. След като това е протест на "Възраждане", те имат парламентарна група, има диалог очевидно, тоест техните депутати имат възможност да изкажат всяка гледна точка от парламентарната трибуна. Защо е нужно те да разбиват парламента не е обяснимо за мен", каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на ДБ.

Ивайло Мирчев, ДБ: Уважавам правото на протест, но защо трябва да се разбива сградата на парламента

И бившите управляващи от ГЕРБ изразиха надежда парламентът да бъде опазен.

"Отбелязвам че аз съм народен представител от опозицията и е редно за действията на полицията да попитате управляващите", каза Томислав Дончев от ПГ "ГЕРБ- СДС".

С пикове и спадове в напрежението протече протестът вътре - депутатите от "Възраждане" ту влизаха в словесни сблъсъци с НСО, ту стояха до масите, използвани за барикада.

Преди да ескалира напрежението, депутати от другите парламентарни групи коментираха протеста на "Възраждане":

Искрен Митев от ПГ "Продължаваме промяната" каза: Зеленият сертификат е едно доказателство, че хората са ваксинирани и всички, които подкрепят ваксинацията и това, да бъдеш ваксиниран, трябва да подкрепят и зеления сертификат. А относно протеста "Продължаваме промяната" се роди с протестите, така че ние подкрепяме правото на хората да протестират. Друг е въпросът дали сега е най-добрият момент, когато върлува Омикрон.

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" каза: Това, което се случва по света, изключително силно потвърждава тази ни позиция и безсмислието на всичко, което касае този здравен сертификат. Франция има вчера 350 000 позитивни.

Вие ще се включите ли в протеста?

Това няма нищо общо едното с другото.

Георги Свиленски, председател на ПГ "БСП за България" каза: Организиране на протести на тема здравето на български граждани е вредно за българската държава и за всеки един от нас, за всеки един от вас медиите, които постоянно казвате, че трябва да се пазим. И изведнъж виждаме протести в тази посока, което не съм сигурна, че работи в интерес на тази разяснителна кампания, за да знаят гражданите кое ще ги предпази от ковид.

Хасан Адемов от ПГ на ДПС каза: За тях е ракета носител, благодарение на нея влязоха в НС, така че е нормално да защитават своите позиции. Въпросът е този протест да протича, съгласно законите в страната.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ няма доверие на външния министър за отношенията с България
Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ няма доверие на външния министър за отношенията с България
12 незаконни имигранти с двама водачи бяха задържани на българо-турската граница
12 незаконни имигранти с двама водачи бяха задържани на българо-турската граница