НОВИНИ

Коя е Уенди Шърман или Сребърната лисица - острието за преговори на Вашингтон

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:20, 12.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Най-опитните дипломати от Москва и Вашингтон застанаха начело на преговорните екипи, които търсят решение на кризата около сигурността на Украйна.

Това са Сергей Рябков - заместник-министър на външните работи на Русия и Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на САЩ.

Уенди Шърман - дамата, която зад крехката си външност крие неподозирана сила. Заради косата ѝ я наричат Сребърната лисица, но тя е по-известна с ювелирния си стил в постигането на сделки, припомня Би Би Си.

Не случайно беше изпратена на преговори с изключително висок залог - недопускането на нова война. Макар и очакванията за пробив да не бяха нереално оптимистични диалогът беше от съществено значение за баланса между двете световни сили.

Целта беше да се намали напрежението на фона на струпаните 100 000 руски военни близо до границата с Украйна и исканите от Москва правни гаранции за сигурността.

На 72 години тя е заместник-държавен секретар с огромен опит. По времето на президента Бил Клинтън работи по опитите за споразумение със Северна Корея насочено към възпиране на ядрената програма на Пхенян.

През 2011 година, през мандата на президента Барак Обама, Уенди Шърман е начело на американския екип за преговори между Иран и Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

Участва в изковаването на историческия документ, подписан през 2015 година и станал известен като Иранска ядрена сделка.

"Когато втвърдя тона, това е неочаквано, защото идва от жена" - разказва тя. Именно от иранците идва прозвището "лисицата" - заради хитростта, която проявява в преговорите. Но колегите ѝ от Държавния департамент го харесват и изписват на тениски, които обличат - "Сребърната лисица".

Тази седмица уменията и опита ѝ ще са подложени на изпитание. В понеделник тя преговаря с Рябков в Женева, днес участва в разговорите с руската страна в рамките на съвета НАТО - Русия, ще бъде и утре във Виена за диалог в рамките на ОССЕ.

Преговорите бяха полезни и без да се заобикалят болезнените въпроси, каза колегата ѝ Рябков след срещата в Женева. Какво ще стане до края на седмицата и след това - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Пешков спечели титлата на Балканиадата по ски бягане в Сърбия
Даниел Пешков спечели титлата на Балканиадата по ски бягане в Сърбия
ЦСКА 1948 привлече втори чужденец
ЦСКА 1948 привлече втори чужденец