НОВИНИ

Рекорден брой новозаразени с COVID-19, най-висока е заболеваемостта в София

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:53, 12.01.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой новозаразени с коронавирус. За първи път от началото на пандемията положителните проби надхвърлиха 7000.

7062 новозаразени с COVID-19, 18.6% са положителните проби

Предишният рекорд по брой положителни тестове за денонощие е бил на 27 октомври миналата година. Тогава са регистрирани 6816 нови случаи.

824 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост към днешна дата. Областите в тъмночервената зона се увеличават. От днес в нея попадат Монтана, Смолян, Ямбол и Сливен.

В София двуседмичната заболеваемост достигна рекорди нива. Към днешна дата в столицата инфектираните са 1387 на 100 000.

Легла в столичните болници има, обсъждат се нови мерки. Училищата и детските градини ще затворят последни, каза пред БНТ директорът на Столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

Всичките участници в Консултативния съвет за национална сигурност са под карантина, съобщи още директорът на СРЗИ.

"Това са 28 лица. Не става въпрос само за членовете на КСНС. Става въпрос и за експерти, които са участвали, за персонал. Карантината е по новата заповед на Министерството на здравеопазването, а именно - контактните са за 7 дни", каза Данчо Пенчев.

Шефът на СРЗИ: 28 души са карантинирани след КСНС

За ваксинираните с три дози карантината може да отпадне, ако покажат отрицателен PCR тест 72 часа след поставянето им в изолация.

"Тогава карантината става 5 дни", каза директорът на СРЗИ.

-БНТ: Премиерът и президентът, кога могат да се върнат на работа?

"Ако сметнем, че 11-и е датата, на която те са карантинирани, 72 часа са 3 дни - 4 за правене на теста и на петия ден, тоест 5 дни те ще отсъстват", поясни той.

Пенчев каза, че всички с положителни тестове от вчера и контактните им ще бъдат карантинирани по новите правила. Дали те ще се прилагат и за хората с положителен тест от 10 януари, когато се проведе Консултативният съвет за национална сигурност?

"Предполагам, че с въвеждането на тази заповед може да има известни недоразумения и неуредици, но те са поправими. Тъй като при автоматично свързване с инспектори на СРЗИ и уточняване на съответния казус, ние сме в състояние да оперираме със системата", коментира Данчо Пенчев.

До края на седмицата се очаква да заработи и платформа, която ще уведомява с SMS хората с положителен резултат, че са под карантина.

"Това не значи, че РЗИ няма да се свързват с лицата, за да получат информация за контактни лица, за състоянието им. Мерки ще има. Това, което СРЗИ ще се опита да направи чрез експертите си, е училищата, детските градини и яслите да затворят последни и да отворят първи. Капацитет в болниците има. Притеснителният индикатор, който трябва да следим много внимателно, е броят на положителния и карантиниран персонал" , обясни Пенчев.

В "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова каза, че в Европа Омикрон е увеличил заболеваемостта, но смъртността е намаляла.

"Масата от случаите там са леки, без големи усложнения. И това е всъщност целта и у нас - да се активизира ваксинацията. Хората да осъзнаят, че това ще ги предпази и няма нужда да тестват на гърба си колко тежък е коронавирусът", поясни тя.

Христова допълни, че в здравното министерство обсъждат у нас да се въведе носене на маски с по-висока степен на защита.

Проф. Христова: Препоръките са карантината при бустерна доза и отрицателен PCR тест да е от 2 до 4 дни







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат пред НС
Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат пред НС
Германец спря Кузманов за Откритото първенство на Австралия
Германец спря Кузманов за Откритото първенство на Австралия