НОВИНИ

Георги Първанов: Темата за общата история с Р Северна Македония отпадна в позицията на КСНС

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:40, 12.01.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви в "Денят започва" Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 - 2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни и с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история", каза той.

Вместо това, според Първанов, е трябвало да дефинираме въпроса за общата история в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20-и век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Република Северна Македония се чувстват различно и България уважава тази различност.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията. Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не е от значение.

"Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне? Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация", каза той.

Според Първанов е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заемаме твърда страна.

Той изрази надежда, че напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна ще се реши на масата на преговорите като се възстанови добрият диалог от близкото минало.

Съветът НАТО - Русия обсъжда ситуацията в Украйна

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Според него азерският газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова на крачка от основната схема в Мелбърн
Виктория Томова на крачка от основната схема в Мелбърн
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин