Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Антон Тонев, ПП: Основният акцент в тази здравна криза ще бъде заложен върху болниците

Калина Попова
от Калина Попова
08:40, 12.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Промените за карантината са абсолютно навременни, такава дискусия тече в световен мащаб от около седмица. При нас дойдоха малко по-късно, отколкото в Европа, заяви пред "Денят започва" председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев.

"Цифрите показват, че предстои нова вълна, по-бързо предаване на болестта, със заразяване на хора, които имат изграден имунитет, така че се налага да се вземат мерки. Не скачаме веднага в най-силните и страшни мерки, а се опитваме да намираме баланса", каза той.

Основният акцент в тази криза ще бъде заложен върху болниците и възможността те да работят нормално, подчерта той.

"В коалицията имаме партньор, който има своето мнение относно зеления сертификат - ние даваме възможност всеки от членовете на коалицията да защитава интереса на своите избиратели и собствените си интереси като политически субект", обясни Тонев.

Той смята, че всяка държава, в която хората могат да протестират срещу нещо, с което не са съгласни, е добър пример за демокрация.

"Хората ще могат днес да излязат, да заявят своето мнение, ние ще ги чуем. конкретно за колегите от "Възраждане" не бих искал да коментирам, понеже, знаете, този уикенд те изпаднаха в много трудна ситуация".

Въвеждането на зелените сертификати е мярка, която не е вечна, а ограниченията някой ден също ще отпаднат, уточни депутатът.

"В момента, в който имаме медицински факти, че се справяме с пандемията и имаме добър контрол, ще бъдат времената, в които ще отворим тази дискусия и да вземем информирано решение за намаляване тежестта на мерките", заяви доц. Тонев.

Една от основните реформи в здравната система ще е свързана със Спешна помощ, тъй като в този си формат тя не винаги успява да покрие територията и нуждите на населението. Започва създаването на експертни съвети, които да изложат различни гледни точки и до месец да бъде намерено конкретно решение, каза още председателят на здравната комисия.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова на крачка от основната схема в Мелбърн
Виктория Томова на крачка от основната схема в Мелбърн
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин