НОВИНИ

Депутатите ще влизат със зелен сертификат в парламента от 24 януари

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:20, 07.01.2022 (обновена)
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От 24 януари в парламента вече ще се влиза срещу зелен сертификат или тест, гласуваха депутатите. Против решението се обявиха от "Възраждане" и "Има такъв народ" като не гласуваха. За тестове на входа на парламента депутатите ще си плащат.

За сметка на бюджета на парламента ще бъдат тестовете на администрацията и представителите на медиите. "Възраждане" обявиха, че обмислят да сезират Конституционния съд за взетото решение, но за това са необходими 48 подписа.

Премиерът Кирил Петков обясни днес, че отпадане на зелените сертификати у нас ще бъде възможно едва тогава, когато се ваксинира 70% от населението.

Кирил Петков обеща, че докато е премиер, няма да има задължителна ваксинация

Още в началото на блицконтрола премиерът Кирил Петков заяви, че докато е премиер ваксинацията ще остане доброволна. Зеленият сертификат би бил отменен само, ако бъдат постигнати високи нива на ваксинация.

"Аз, докато съм премиер, няма да има задължителна ваксинация. Другото, което искаме наистина от сърце, е да премахнем зелените сертификати, но не на база просто да ги премахнем, а когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че в момента не се запълват интензивните легла. В момента нивата на ваксинация са 35% реално, според мен. Бяха 26, но сега, като махнем 800 000 и като махнете децата от тази статистика, сме близо на 35%. Нашата задача трябва да бъде над 50%, ако искаме да имаме някакво ниво на защита, а много бих се радвал да стигнем до 70", заяви премиерът Кирил Петков.

В 5-часов дебат управляващото мнозинство беше атакувано от "Възраждане" с искане зеленият сертификат да не бъде въвеждан за НС и да бъде отменен в цялата страна. От "Възраждане" отново заплашиха с бунт.

"Зеленият сертификат не дава възможност за избор, той не дава възможност за решение, различно от предпоставеното. Или имаш зелен сертификат, или не ходиш на работа, това е положението. Това се опитвате да правите и вие. Нека да видим как ще ни спрат, когато решим да влизаме в парламента. Не се притеснявайте, за Вас ще има бял автобус", допълни Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Продължаваме промяната" подкрепиха предложението си с мотив справедливост.

"Това е начинът да покажем на всички граждани, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички. Ние чуваме вашите притеснения, колеги, и тези на гражданите. Чуваме ги, но аз мисля, че днес ние нямаме нужда от допълнително противопоставяне и затова търсим средния и разумния път в името на здравето и на живота", добави Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

ГЕРБ упрекна БСП, че са променили позицията си откакто са в коалицията. БСП отвърнаха, че пък ГЕРБ непрекъснато са сменяли мерките около пандемията. Размениха реплики за стар пост на един от депутатите във Фейсбук.

"Искам само да ви припомня, понеже в разгара на 2, 3 и част от 4 вълна имах злата участ да бъда пряк наблюдател и пряк участник в тяхното координиране и контролиране, та тогава си спомням една ваша цветуща публикация във Фейсбук, когато сравнявахте маската с гащите", поясни Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Промяната сутрин, обед и вечер, обявяването на една мярка, промяната ѝ в рамките на деня три пъти, доведе до това, че в социалните мрежи се лее фолклор, хората не знаят на кое да вярват, хората не знаят какво да следват, това беше смисълът на тази публикация, която се опитахте да извадите от контекста", уточни Явор Божанков от БСП.

Бившият здравен министър подари разпечатан поста на опонента си в залата.

Коалиционният партньор в управлението "Има такъв народ" намериха решението за атакуемо пред Конституционния съд.

"Не може да ограничим народния представител. Независимо, че му искаме документ за ваксинация, изследване и преболедуване, ние не може да го ограничим и това ще го видим още другата седмица, когато народни представители откажат да си направят антигенни тестове - как и кой ще ги спре да влязат в сградата на НС", подчерта Ива Митева, заместник-председател на НС.

Разминаванията в коалицията принудиха един от доайените парламентаристи да реагира.

"Един такъв елементарен въпрос, като пропускателен режим в НС при тази фактическа обстановка в страната, в Европа и в света не може да бъде решен в рамките на месец, месец и половина, как оттук нататък ще решите по-сериозните проблеми в сферата на здравеопазването, например, които изискват сериозни констултации и сериозни експертизи", заяви Хасан Адемов от ДПС.

Шефът на парламента на няколко пъти трябваше да въдворява ред.

"Демократична България" очаквано защитиха влизането в парламента срещу зелен сертификат.

"Първо, защото депутатите са високорискови за боледуване от Ковид, подобно на хората, които работят на първа линия, те се срещат с много хора, те много пътуват, те пребивават в една зала, с около 200 други човека по едно и също време на по-малко от половин метър един от друг", каза още Александър Симидчиев от "Демократична България".

Веднага след гласуването от "Възраждане" обявиха, че ще събират подписи, за да обжалват решението пред Конституционния съд.

Правната комисия реши: Достъпът до парламента ще е със зелен сертификат

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрогиран шофьор блъсна пешеходка в Перущица
Дрогиран шофьор блъсна пешеходка в Перущица
След експертизата: Майката, убила двете си деца в Сандански, е вменяема
След експертизата: Майката, убила двете си деца в Сандански, е вменяема