НОВИНИ

Правната комисия реши: Достъпът до парламента ще е със зелен сертификат

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:14, 06.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
Политика
Слушай новината

Правната комисия в парламента прие с 11 гласа "за" и 3 "против" зеления сертификат като условие за влизане в Народното събрание. Достъпът ще бъде възможен след ваксинация, преболедуване или негативен тест. Администрацията на Народното събрание ще има две седмици, за да се подготви за мерките.

Проекторешението предвижда депутатите сами да плащат бързите антигенни тестове. Тестовете за сътрудниците, служителите на администрацията и медиите ще се покриват от бюджета на парламента.

Спор предизвика възможността депутатите да се тестват с предимство, както и регламента, който позволява администрацията на НС да съхранява резултатите от тях.

От ГЕРБ демонстративно напуснаха залата и поискаха темата да бъде дискутирана едва когато има единодействие в управляващото мнозинство. Окончателното решение ще трябва да бъде взето в пленарната зала.

"Предложението на ПП е да дадем възможност на този проект за решение, аз затова и го защитих пред комисията по здравеопазване вчера, като смятаме, че точно сега е моментът предвид случващото се в момента в страната и това, което предстои", каза Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

"Не бива да подценяваме ролята, която НС има в публичния живот на страната и посланията, които излъчваме като народни представители, когато спазваме или не спазваме правилата. От тази гледна точка за нас е изключително важно проектът на решение да бъде разгледан, приет. Не считам, че се нарушават конституционни права на когото и да било", каза Атанас Славов от "Демократична България".

"Тези условия за достъп по настоящето решение влизат в сила от 24 януари. Днес сме 6-и за какво е това бързане. Решенията на парламента влизат в сила веднага. Добре е такива решения да се взимат най-малкото, когато има някакво политическо съгласие дори вътре в управляващото мнозинство", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Трета точка - да даваме предимство на народен представител пред останалите хора, които работят в НС заради това, че не си е направил труда да не се ваксинира по общия ред, който сме го направили всички ние. Моето предложение е народните представители да минават с предимство за отпадне", каза Цветан Енчев от ДПС.

"Искам да питам колегите, които идват от други институции какво ще ги правим? Ще ги държим на стъпалата ли? Гражданите, които подават сигнали, ще стоят на стъпалата ли? Ще трябва да си плащат тестове ли?Народното събрание трябва да е най-отворената институция", каза Ива Митева от "Има такъв народ".

"Ако приемем тези правила и по някакъв начин бъде ограничен достъпът на народните представители до сградата на НС как точно ще осигурите надлежното упражняване на конституционно гарантираните правомощия на всеки един от нас народните представители при положение, че ние не бъдем допуснати до сградата", каза Петър Петров от "Възраждане".

ИТН и "Възраждане" поискаха вчерашното заседание на здравната комисия да бъде обявено за недействително

По-рано днес от ИТН и "Възраждане" поискаха отмяна на решението на здравна комисия от вчера, която също прие регламента за зелен сертификат.

Мотивът им е, че за извънредното заседание на здравната комисия не са известени всички нейни членове и техните представители са отсъствали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха слалома в Загреб за мъже по средата на първия манш
Отмениха слалома в Загреб за мъже по средата на първия манш
Новак Джокович за сагата в Австралия: Бог вижда всичко
Новак Джокович за сагата в Австралия: Бог вижда всичко