НОВИНИ

На Йордановден: Стотици смелчаци скочиха и тази година за кръста в страната (СНИМКИ И ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 06.01.2022 (обновена)
6591
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Йордановден или Богоявление беше отбелязан в цялата страна.

И тази година десетки българи отбелязаха празника, хванати за ръце на мъжкото хоро във водите на река Тунджа в Калофер. Кръста получи най-малкият участник в ритуала – 4-годишният Димо.

Над 200 мъже и една жена от Калофер спазиха традицията. Празникът започна по първи петли, когато местните участници се събраха в къщата на кмета Румен Стоянов.

Традицията на мъжкото хоро в Калофер е жива - много деца участваха в ритуала

28-годишният Димитър Налбантов извади кръста от река Марица в Пловдив. Младежът е от първомайското село Искра и е част от Съвместното командване на специалните операции. Той участва в ритуала за трети път, но вади кръста за първи път. Най-възрастният мъж във водите на Марица беше на 72 години, а най-малкият на 8. По списък участниците бяха над 80.

В спа столицата Велинград хвърлиха богоявленския кръст в басейн.

4-годишният Димчо взе кръста на мъжкото хоро в Калофер (СНИМКИ И ВИДЕО)

19-годишният Димитър Петров от Варна извади кръста на Богоявление в морската столица. Той е състезател по водна топка и за втори път скача за светинята. Студентът пожела на всички българи здраве, щастие и любов. Богоявленският кръст по традиция беше хвърлен в морето на Първа буна и за него се надпреварваха над 30 смелчаци.

Честваме Йордановден или Богоявление

Известният с благотворителните си каузи Теодор Цветков извади за пети път кръста от река Дунав при Русе. 27-годишният рекордьор на Гинес по плуване с една ръка се включва в традиционния Богоявленски ритуал за седми път. Веднъж печели благородната надпревара и във водите на Охридското езеро.

Днешният Йордановден в Русе започна с празнична литургия и литийно шествие от катедралния храм "Света Троица". Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи Богоявленски водосвет и освети бойните знамена. За да почетат традицията на брега на Дунав се бяха събрали стотици русенци и гости на града.

16 мъже се включиха в ритуала, за който нямаше изискване за зелен сертификат. Температурата на водата беше малко над 5 градуса.

След като стигна пръв до Богоявленския кръст Теодор Цветков пожела по традиция здраве на своите близки и на всички русенци.

27-годишният спортист участва и инициира редица предизвикателства с благотворителна цел. През тази година той планира преплуване на Черно море, паралелно с което да се осъществи мащабно проучване на замърсяването с пластмаса в него.

17-годишният Дейвид Огледалов, ученик от гимназията по туризъм в Слънчев бряг, успя да се пребори с други 12 смелчаци и да извади Богоявленския кръст от студените морски води в Свети Влас. Огледалов четири пъти се е борил за реликвата на Богоявление, тази година я вади за първи път.

Тази година да се потопят в студените вълни в Свети Влас се престрашиха и двама руски граждани. Най-младият сред състезателите в морето бе 15-годишен ученик, който скача за християнския символ за първи път.

За смелостта всички мъже получиха поздравления от кмета на града Иван Николов и парични награди.

При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха в Свети Влас бе около 19 градуса.

И в Момчиловци отпразнуваха Богоявление с мъжко хоро в реката

Осем млади мъже скачаха за кръста. Облечени в народни носии те спазиха стародавната традиция за Йордановден в селото.

От няколко години ритуалът се изпълнява в местността Большен, където идват жители и гости на Момчиловци. Тази година кръста хвана 24-годишният Атанас Андреев. Според традицията, след като се изсушат младежите ще обиколят селото, ще ръсят за здраве, а всички събрани средства ще дадат отново за благотворителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията арестува мъж при ваденето на Богоявленския кръст в Русе
Полицията арестува мъж при ваденето на Богоявленския кръст в Русе
Министърът на спорта проведе среща с гросмайстор Антоанета Стефанова
Министърът на спорта проведе среща с гросмайстор Антоанета Стефанова