НОВИНИ

Руски миротворци пристигнаха в Казахстан, напрежението в страната не стихва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:42, 06.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Пети ден напрежението в Казахстан не стихва. Сблъсъци имаше и тази сутрин в най-големия град Алмати. Съобщава се за десетки загинали протестиращи. Жертви има и от страна на органите на реда. Ранените са над 1000 души.

Русия и съюзниците ѝ обявиха, че ще изпратят в Казахстан военнослужещи като част от миротворческа мисия. Първите руски военни вече отпътуваха за Казахстан.

В отговор на молбата на президента Касим-Жомарт Токаев, Москва изпрати въздушни десантчици в рамките на миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност. Военни ще изпратят още Армения, Беларус, Таджикистан и Киргизстан. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че военното присъствие ще бъде за ограничен срок, докато ситуацията в Казахстан се нормализира.

През нощта протестиращи превзеха международното летище в Алмати. Руската авиокомпания "Аерофлот" спря полетите си до Казахстан. Няколко други държави започнаха да евакуират своите граждани.

"Ние сме търпелив народ, но вече сме уморени! Стига толкова! Трябва медиите да отразяват това, което се случва в страната ни! Трябва светът да знае каква е ситуацията тук", казва жител на Казахстан.

И днес в Алмати се стигна до сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Има и десетки ранени.

В столицата Нур Султан ситуацията е привидно спокойна. В цялата страна все още няма достъп до интернет, спрени от ефир са и няколко медии.

Напрежението в Казахстан нарасна в неделя, когато започнаха протести срещу двойното покачване на цените на газа. Смята се, че това е само повод за размириците, а че основният мотив зад протестите е политически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен слънчев и необичайно топъл следобед
Последен слънчев и необичайно топъл следобед
Френска джудистка взе български паспорт
Френска джудистка взе български паспорт