НОВИНИ

Предлагат намаляване на ковид карантината

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 06.01.2022
6738
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Анализът на протичане на заболяемостта с Омикрон в Германия и Великобритания показва, че заболяването протича по-леко от Делта варианта. Това позволява някои от противоепидемичните мерки да ги смекчим. Предложили сме намаляване на карантината. Това каза след първото заседание на Националния пандемичен комитет доц. д-р Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

За тези, които са с позитивен тест за коронавирус, карантината досега беше 14 дни, предлага се да се намали на 10 дни. За контактните - предложението е карантината да стане от 10 на 7 дни.

Доц. Йорданов заяви, че се надява това да стане факт още в началото на другата седмица.

По думите му обаче вървим към пик на ковид вълната.

Вчера е имало съвещание на ръководителите на софийските болници, които разполагат с педиатрични структури, за да се осигурят достатъчно педиатрични легла, защото се очаква повишен процент на заболели деца.

"Притеснени сме, защото вървим към пик на инфекцията от много високо ниво. От плато. В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а не сме в пик. Правим всичко възможно да осигуряваме легла, не само педиатрични", каза Йорданов.

По думите му пикът се очаква в близките две седмици. Националният пандемичен комитет дава право на регионалните здравни власти да предлагат ограничителни мерки, включително и онлайн обучение на учениците.

Националният пандемичен комитет сменя НОЩ

Основният въпрос, който комитетът е обсъждал, е темата за ваксинирането, каза още доц. Йорданов.

Оценката е, че, за съжаление, България остава в опашката по процент на ваксинация в ЕС. 35.7% са ваксинираните българи, като тук се изключват децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират. Желанието ни е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, каза зам.-министърът на здравеопазването.

"Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. Това не са първично ваксинирани", каза Йорданов.

Пандемичен комитет ще контролира противоепидемичните мерки

Мерките, които ще се предприемат за увеличаване на ваксинирането, е да се осигурят мобилни групи за ваксинация.

Ще направим всичко възможно да улесним и стимулираме българските граждани, които искат да се ваксинират, каза д-р Йорданов.

Имало е предложение за императивно ваксиниране на определени контингенти - в МО, МВнР, социални работници, медицински служители.

"Решението на правителството и премиера е, че ваксинирането е доброволен акт и не може да посегнем на това лично пространство. Ваксинацията ще продължи да е доброволна", каза доц. Йорданов.

Националният пандемичен комитет бе създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Председател на Комитета е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Заради срещата в МЗ беше отменено планираното заседание на комисията по здравеопазване в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионерите с по-ниски преизчислени пенсии ще получат компенсации
Пенсионерите с по-ниски преизчислени пенсии ще получат компенсации
Николай Киров: Гледаме и българи, и чужденци
Николай Киров: Гледаме и българи, и чужденци