НОВИНИ

Отново отменят фестивала "Сурва" в Перник

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:24, 07.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Отменят международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

За трета поредна година кукерите няма да се съберат на традиционното шествие в града. Тази година причината е Омикрон. През 2020 г. фестивалът беше отменен заради водната криза в града.

От общината обясниха, че са имали голямо желание празникът да се състои, но преди няколко дни е получено писмо от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с което се информира, че Перник отново е в червената зона по разпространение на коронавируса.

"Той ни информира за вероятността навлизащия в България Омикрон да заразява и ваксинирани лица. Перник е в тъмночервената зона и очакваното натоварване върху общественото здраве се очаква да е съществено", обясни зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Иначе заявка за участие вече е имало от над 5000 участници. Жителите на града държат на традицията си и не са доволни от поредното отлагане на фестивала Сурва, други пък смятат че решението е правилно.

Добрата новина за перничани е, че местната Сурва, която е много по-малък мащаб, все пак ще бъде проведена, но без обикаляне по домовете и без срещи на сурвакарите.

Малката Сурва ще се проведе на 13-и и 14-и януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се къпе булка на Ивановден?
Как се къпе булка на Ивановден?
БНТ и Нова Броудкастинг Груп ще излъчат съвместно световното първенство по футбол през 2022
БНТ и Нова Броудкастинг Груп ще излъчат съвместно световното първенство по футбол през 2022