НОВИНИ

Асен Василев в НС: 1 януари 2024 г. остава дата за присъединяване на България към еврозоната

Александър Марков
от Александър Марков
09:40, 07.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

По време на блиц контрол в парламента вицепремиерът Асен Василев защити вече обявената дата за присъединяване на България към еврозоната - 1 януари 2024 г. Той заяви, че страната ни към този момент е напълно технически готова.

"Имаме две големи предизвикателства пред датата 2024 г. - инфлационният критерии и вторият е уникалното наблягане върху способността да се носят тежестите на членството - правораздавателната система и борбата с корупцията", каза Георги Ганев от ДБ.

"Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото, така че датата 1 януари 2024 г. под никаква форма не е застрашена. Въпросът е правилно да проведем разяснителната кампания, така че всеки да разбере какво означава приемане на еврото - какви са ползите, потенциалните рискове и да се вземе информирано решение. Ние смятаме, че това е най-добрият план за България. В момента, в който проведем широкото обществено обсъждане, Планът за действие ще започне. Широкомащабна кампания е първото. Всичко това е ясно записано в Плана за действие. Но трябва ясно да бъде комуникирано – какво става с платежните системи, 1 месец да се поддържат две каси, защото рестото ще е в евро и лева", каза Асен Василев.

Василев отговори на въпрос на ДПС, че 9 млрд. лв., осчетоводени през изминалата година, са отишли предимно за подпомагане на бизнеса и за социални разходи.

Очаква се през юни тази година да бъде предложена актуализация на бюджета, каза още той. Парите са за възстановяване на икономиката, а не са харчени за покриви, чешмички и любими общини на властта, каквато е била практиката досега, каза Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опонентът на Кубрат Пулев посочи датата на предстоящата битка
Опонентът на Кубрат Пулев посочи датата на предстоящата битка
Кирил Петков ще посети Република Северна Македония на 18 януари
Кирил Петков ще посети Република Северна Македония на 18 януари