НОВИНИ

Кирил Петков обеща, че докато е премиер, няма да има задължителна ваксинация

Александър Марков
от Александър Марков
09:25, 07.01.2022 (обновена)
9517
Чете се за: 06:02 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът и вицепремиерите отговарят пред депутатите по актуални въпроси. Министър председателят Кирил Петков заяви, че докато е на власт това правителство, то няма да налага задължителна ваксинация. Той не отговори кога би бил отменен зеления сертификат.

От ИТН и "Възраждане" атакуваха управляващите с разбирането, че ваксинацията в страната не е задължителна, но е принудителна и поискаха отмяна на зеления сертификат. В отговор Петков заяви, че кабинетът също не харесва тази мярка, но между нея и нивата на ваксинация има пряка връзка. Заяви също, че целта на кабинета е да бъдат достигнати нива на ваксинация в страната между 50 и 75% и едва тогава би било възможна отмяната на зеления сертификат.

Петков коментира, че не е добро решение свикването на протест на "Възраждане" другата седмица в средата на нова ковид вълна. А Костадинов се закани, че няма да има кой да го спре другата седмица да влезе в парламента.

Към БСП Костадинов се обърна с думите да не се притесняват, тъй като за тях ще има “бял автобус”, намеквайки за нощта на протести през 2013 г., когато депутатите бяха извозени с бял автобус.

В кулоарите на парламента премиерът обяви, че кабинетът гони цел от 50-75% ваксинирано население. Правителството иска да премахне зеления сертификат, но при достигането на нива на ваксинация, които позволят облекчен натиск върху здравната система, да има свободни интензивни легла, така че бизнесът и икономиката да работят.

Отново повтори, че докато е премиер, ваксинацията ще остане доброволна. Кабинетът не обмисля финансови стимули за ваксинация извън 75-те лева за пенсионерите.

Ето част от репликите в пленарна зала:

Костадин Костадинов: Политиката за ограничителни мерки е вредна за 80% от българските граждани. Зелените сертификати въведоха данък труд и задължителна ваксинация. 1,5 млн. граждани плащат всяка седмица такса, за да могат да ходят на работа, като си правят тестове. Неискащите да се ваксинират трябва да си правят тестове.

Кирил Петков: Няколко неща трябва да бъдат абсолютно ясно казани: първо, няма задължителна ваксинация, това правителство няма да наложи задължителна ваксинация. Няма да е факт, докато аз съм премиер. Аз не искам да бъда този премиер, който отброява умрели хора. Всичко друго ще е популистко и не в полза на българския народ. От 1 януари със стимули – само за последните 3 дни над 92 000 души се ваксинираха.

Костадин Костадинов: Зеленият сертификат не дава възможност за избор, за решение, различно от предпоставеното. Или имаш зелен сертификат, или не ходиш на работа – това е положението. Това се опитате да правите и вие. Нека се опитат да ме спрат да вляза в НС.

Кирил Петков: Кога ще има спиране на ползването на зеления сертификат зависи само от едно – колко човека са заболели, колко са в болница. 4790 болни имаме в момент, почти 50% от капацитета ни.

Андрей Чорбанов: Ваксинацията е избор на лично здраве. Здравният сертификат представлява форма на ограничаване. Смятате ли, че здравният сертификат ни предпазва и ще спре пандемията? И дали сте консултирали тази си позиция с примерно премиерите на Нидерландия, на Белгия, Франция, които имат 90% сертифицирано население. За справка – в момента щамът Омикрон гази сертифицираното население, както глиган минава през люцерна.

Кирил Петков: Никой от нас не иска да имаме зелен сертификат в дългосрочен план – ограничение е, което не работи нито за българския бизнес, нито за цялото ни общество. Никой от нас не го иска. Не е добро, не е перфектно, но в този момент е едно от решенията. Да вдигнем това нещо в средата на новата вълна, ще е огромна грешка. Не го харесваме. Но ако погледнете корелацията между зелен сертификат и ваксинация, нещата са много корелирани. Ако премахнете зеления сертификат, премахвате още един стимул за ваксиниране.

За цената на електроенергията за бизнеса и мерките за подпомагане на небитовите потребители, каза, че се работи по пакета от 1,5 млрд. Кабинетът се стреми да спре течовете и да прегледа всички сключени договори. Мораториумът ще бъде вдигнат, когато кабинетът е сигурен, че има правилния енергиен микс.

"Не вярвам да бъдат по-високи. Мораториумът ще падне, когато направим целия анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове от системата, защото нашата политика е да премахнем течовете, преди да прехвърлим разходите върху крайните потребители", каза Петков.

По време на блиц контрола Петков заяви, че ще посети Република Северна Македония на 18 януари. Екатерина Захариева го призова да не нарушава националния консенсус по темата, а той отговори, че тепърва правителството ще покаже разликата между добри планове и реализирани цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ваксинация на деца между 5 и 11 години във Франция
Започна ваксинация на деца между 5 и 11 години във Франция
Съпругата на Джокович поиска прошка
Съпругата на Джокович поиска прошка