НОВИНИ

Проф. Христова: Препоръките са карантината при бустерна доза и отрицателен PCR тест да е от 2 до 4 дни

Калина Попова
от Калина Попова
08:06, 12.01.2022
17880
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, т.е. това, което може евентуално да позитивира теста, не е това, което може да ни зарази, заяви в студиото на "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

"Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

"Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се определи като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи", обясни проф. Христова.

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и те да нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са попаднали под карантина непосредствено преди влизането на заповедта в сила.

Проф. Христова коментира и изказването на Световната здравна организация, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

"С промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин
Олимпийска еуфория в града на ледените скулптури Харбин
Недоволство в столичния ж.к. "Банишора" заради планове зелена площ да стане паркинг
Недоволство в столичния ж.к. "Банишора" заради планове зелена площ да стане паркинг