НОВИНИ

Все още не ясно кой е обрал аварийния склад на ПСС-Враца

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 12.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Неизвестни лица са влезли в аварийния склад на Спасителната служба във Враца. Открадната е значителна част от екипировката. Все още не са ясни нанесените щети.

Притесненията на доброволците са, че ако възникне спешна нужда от спасителна операция, не разполагат с необходимите съоръжения.

Останалата екипировка от аварийния склад е преместена в склад на БЧК-Враца.

"За кражбата разбрахме случайно от работници, които подготвят ремонта на алпийския дом. Те са обхождали района, поради което са видели, че вратата на склада ни. Свързахме се с органите на МВР, но за съжаление още нямаме яснота по случая", обясни началникът на ПСС-Враца Станой Арабаджиев.

Липсват около 300 м въжета, около 50 карабинера, 10 десондьора, всички четири служебни радиостанции, два лавинни уреда и други специализирани съоръжения.

"Най-ценното за нас са карабинерите, протриващите устройства и самохватите по простата причина, че в момента сме останали с 10 карабинера, които са достатъчни двама планински спасители да се разходят до мястото, където трябва да окажат помощ, но да не могат да окажат помощ", обясни Арабаджиев.

Ще се справим с импровизация, с по-голям риск за спасители и спасявани, но във всички случаи ще реагираме при нужда, увери планинският спасител Цветан Христов.

Не е изчислявано на какви загуби се равняват щетите, но е сигурно, че в момента планинските спасители са затруднени да изпълняват задълженията си

"Най-лесният начин да попаднем на крадците е ако пуснат екипировката и най-вече електрониката на пазара. Призовах всеки, който получи т. нар изгодна оферта, да пусне сигнал до нас или до органите на МВР", каза Станой Арабаджиев.

Благодарение на социалните мрежи информацията се разпространи много бързо, а благодарение на администраторите и на членовете на някои от големите планински групи е започнало набиране на средства за възстановяване на екипировката, което върви много добре, тъй като хората се отзовават.

Репортер: Мирослава Георгиева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19
Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19
Шипченският проход е почистен, но остава предупреждението за заледявания
Шипченският проход е почистен, но остава предупреждението за заледявания