НОВИНИ

Обраха ПСС службата във Враца

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 11.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Разбиха склад на Планинския спасителен отряд във Враца. Открадната е огромна част от екипировката. Все още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети, но работата на спасителите е застрашена.

За кражбата пръв разбира началникът на Спасителната служба във Враца. С почуда установява, че от склада им са изчезнали радиостанциите на екипа, лавинни уреди, карабинери, бинокъл и дори въжетата за височинно спасяване.

"Почти всичко е откраднато, за щастие не са успели да вземат ето това нещо, едно уникално съоръжение. В България има само две, една пластина за пропускане на пострадал и спасител през нея, явно не са успели да се справят с карабинерите и да я вземат", каза Станой Арабаджиев, началник на Спасителна служба Враца.

Описването на щетите продължава. Останалото оборудване на спасителите ще бъде преместено в друг склад на Червения кръст.

"За съжаление липсите са доста сериозни. Не говорим за финансово изражение, а говорим, че ако ни се наложи една спасителна акция на скала, трябва да я правим с наша лична екипировка, която не е сертифицирана, която би застрашила сигурността и на спасителите, и на пострадалите", казва Станой Арабаджиев.

Заради кражбата работата на спасителите е поставена под въпрос. Екипът предполага, че оборудването им ще бъде разпродадено онлайн. И призовава всеки, попаднал на подозрително изгодна оферта за планинска екипировка, да сигнализира спасителния отряд или МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за обилни снеговалежи през нощта
Предупреждение за обилни снеговалежи през нощта
Как ще бъде запомнен Давид Сасоли и кой ще го наследи на поста председател на ЕП
Как ще бъде запомнен Давид Сасоли и кой ще го наследи на поста председател на ЕП