НОВИНИ

Присаждането на сърце от прасе дава много надежди при трансплантациите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:31, 11.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Пробив в медицината, който вдъхва много надежди за трансплантациите. Американски хирурзи успешно трансплантираха генномодифицирано сърце от прасе на човек. Операцията е направена преди три дни. Пациентът, 57-годишен мъж, се чувства добре, но периодът продължава да е критичен.

Дейвид Бенет. На 57 години. С отказани трансплантации на сърце от човешки донор заради лошо здравословно състояние.

"Искам да живея! Знам, че това е изстрел в тъмното, но е последния ми избор!" - това казал Бенет на сина си преди операцията.

Тя продължила 7 часа.

"Бяхме изключително щастливи да видим как сърцето започва да бие. Резултатите дори надхвърлят нашите очаквания. Засега няма признаци на отхвърляне", каза Мохамед Мохидин, директор на Кардиологичното отделение към Университета в Мериленд.

Трансплантиране на органи от прасе, като бъбреци вече са правени. При сърцето, обаче, е по-сложно, заради три гена, които пречат човешкият организъм да приеме органа. След години опити и изследвания, учените от Мериленд успели да блокират тези гени.

"Надявам се да сме дали на Бенет по-добрата възможност от досегашната му терапия", каза д-р Бартли П. Грифит, професор по хирургия, Мериленд.

След 6 седмици, прикован към болничното легло миналата седмица Бенет казал: Искам да оздравея и да стана от леглото! Неизвестните след операцията, обаче са много.

"Дали той ще живее ден, седмица, месец или година, не знам", каза д-р Бартли П. Грифит.

Остава утехата, че е направен пробив в медицината.

"Каза ми две неща: "Не искам да умирам! и "Ако го направя, вероятно ще научите нещо, с което да помогнете на други хора!", каза д-р Бартли П. Грифит.

Всеки ден само в Съединените щати 17 души умират в очакване да им бъде направена трансплантация. А тези, които чакат там за донори са над 100 000 души.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Сандов се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа
Министър Сандов се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ