НОВИНИ

Реакции в Скопие след заседанието на КСНС

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 11.01.2022 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Посещението на премиер в Скопие се отлага, но не се отменя. Това стана ясно днес и беше потвърдено от Министерски съвет. Причината е, че премиерът е влязъл в самоизолация, след като вчера той и началникът на кабинета му Лена Бориславова са били в контакт с председателя на НС Никола Минчев, който е с коронавирус.

Това стана ясно само часове, след като се проведе КСНС, на който членовете отнеха възможността на изпълнителната власт да поставя срокове за постигане на договореност със Скопие.

Самият Петков потвърди във видеообръщение, че до края на месеца ще отиде в Скопие.

Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ

"Ние заедно се обединихме около една обща цел: добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на Република България в отношенията с Република Северна Македония, но едновременно с това зададохме и нов старта на диалога, който трябва да се случи в следващите месеци с Република Северна Македония. Този нов старт трябва да обсъдим теми, важни за двете страни, като правата на българите в Северна Македония, както и за обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция, история. Още този месец ще отида до Република Северна Македония. Първо, защото ни е ред, но по-важното е, защото искаме да покажем, че през конструктивен диалог, диалогични действия ние може да направим много повече, от което се е случвало в последните няколко години", казва Петков.

Бъдещият премиер на югозападната ни съседка - коментирайки КСНС при президента Радев - заяви, че очаква българския премиер, за да преговарят по теми, насочени към бъдещето, а не към миналото.

Трябва да се върне доверието между двете държави - така Ковачевски коментира решенията на КСНС.

Ковачевски: Скопие ще се придържа към позицията, която очертава червените линии в разговорите с България

Без да споменава Договора за приятелство от 2017 г. Ковачевски смята, че фокусът на двустранните разговори трябва да бъде изместен от историята към актуални теми.

Според експерти в Скопие, ще бъде непродуктивно процесът на преговори на РСМ с Брюксел да бъде обвързван със срокове.

Медии в Скопие разчетоха две отстъпки, направени от президента Румен Радев на вчерашния КСНС. Първо, в решенията не е записано настояването на София за промяна в Конституцията на югозападната ни съседка с цел защита на македонските българи.

И, второ - че ще следим за изпълнението на Договора от 2017 г., но без да настояваме това да е част от Преговорната рамка на Скопие.

"Много удобно са интерпретирали думите на президента Радев. Той много категорично заяви, че включването на българите заедно с другите народи в преамбюла на Конституцията на Северна Македония е ключово наше искане", каза историкът Кирил Илиев.

Експертите напомнят, че България не е за вечно вето, но за членство на Скопие в ЕС, когато изпълни договорените си ангажименти с нас.

"Стартирането на преговорите на РСМ с ЕС всъщност зависи от самите тях и това не зависи толкова от време, колкото от направени стъпки и направени реформи в РСМ, неща, които очакваме да се случат", каза Илиев.

Скъсването с югославското минало, обаче, според експерти, ще бъде бавен процес.

"Въпреки че РСМ стана част от НАТО, онази зловеща матрица, в която има едно преподновяване на кадрите, които са възпитани в онзи югославски дух, съществува", смята Илиев.

Бившият премиер Бойко Борисов, подписал Договора през 2017-а, коментира, че КСНС е бил напълно ненужен и бил опит да покаже надмощието на президента Радев над кабинета. Според него, Кирил Петков вече няма възможност да маневрира по темата.

Борисов: Радев отне на Петков всякаква възможност за маневри след вчерашния КСНС

"Президентът му отне всякаква възможност за маневри, защото когато всички политически партии са застанали на една позиция, те дори и в парламента няма как в момента да търсят някаква реакция", каза Борисов. „

Той смята, че РСМ и Албания трябва да влязат в ЕС, когато Скопие спази Договора за приятелство и добросъседство.

През годините правителството на Борисов беше критикувано, че Договорът от 2017 г. има дефекти и не е докрай конкретен, което дава възможност на Скопие за неизпълнението му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си засега
Два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си засега
След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Пловдив започна проверка за фалшиви сертификати
След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Пловдив започна проверка за фалшиви сертификати