НОВИНИ

На първо четене в бюджетната комисия: Действието на Бюджет 2021 се удължава до 31 март

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:24, 11.01.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетната комисия в парламента удължи действието на миналогодишния бюджет до края на март.

Така остават в сила и показатели като размера на минималната работна заплата от 650 лева до гласуването на нов бюджет. А той се очаква да бъде внесен до 31 януари - увери заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

От опозицията в лицето на ГЕРБ определиха ситуацията като безпрецедентна. Управляващите припомниха, че правителството работи едва от няколко седмици и никъде по света не се прави бюджет от днес за утре.

"Предлага се удължаване до 31 март на действието на бюджета от 2021. Предлагаме да се запазят размерите - минималния размер на заплатата, месечните помощи, на здравната вноска. Заради новите министерства в законопроекта се регламентира и тяхното финансиране. Със законопроекта се удължава срока за реда за финансиране на БНР, БНТ и СЕМ. Да се отложи с половин година създаването на държавната агенция за хората с уврежданията. Запазва се коефициента за определяне на възнаграждение на личните асистенти", каза Росица Велкова - заместник-министър на финансите.

Тя допълни, че удължаването на Закона за държавния бюджет за 2021 година се налага да е до края на март, защото до 31 януари се очаква да се внесат бюджетите. Няма гаранция, че до края на февруари ще се гласува новия бюджет.

От опозицията атакуваха управляващите с аргумента, че има инфлация и са необходими спешни мерки.

"Безпрецедентна е тази ситуация. Министерски съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме притеснения от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022 г. Искаме да видим предложенията на работещото от няколко месеца правителство", изтъкна Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ.

"Правителството работи от месец. Прави се всичко възможно, че правителството ще успее да вкара бюджета. И вие сте настоявали да не претупваме. В извънредна ситуация се намираме", контрира Любомир Каримански от ПГ на "Има такъв народ".

"Бюджет 2022 ще бъде базов бюджет и в него няма да се развият всички политики на партньорите. Правителството работи 45 дни и аз знам, че за това време се прави целогодишен бюджет. Бях учуден като финансовият министър каза, че не е готов с макрорамката. Още не е приет проектобюджета за 2022 година, ние получаваме сигнали, че юли ще има нова актуализация - това е безпрецедентното. Аз не бих подписал коалиционно споразумение, ако знаех каква е цената му. Идеята е била на всяка цена да се подпише споразумението", заяви Кирил Ананиев от ПГ на ГЕРБ.

"Няма нищо безпрецедентно по актуализацията на бюджета", отвърна Румен Гечев от БСП. "Ние сме се споразумели в споразумението, че държавата на година ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция - три пъти си актуализира бюджета. Това е европейска практика".

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова изтъкна, че удължаването на Закона за бюджета от изминалата година не е безпрецедентна практика. Това се е случвало в България през 1993 и 1997 г.

Румен Гечев от ПГ на "БСП за България" разкритикува колегите си от опозицията, че се опитват да се възползват от ситуацията.

"Правителството действа от няколко седмици. Има ли правителство в света, което да си готви бюджета за няколко седмици? Всяко правителство има право да си направи бюджета, кога да го направи - от понеделник до вторник ли? Естествено, че опозицията ще гласува против. Недейте с цените на тока и газа - те се променят в целия свят. Предлагам ви в заключение - дайте предложения между първо и второ четене, но да правите пропаганда", каза Гечев.

От ДПС подкрепиха предложението за удължаване на действието на закона, но с уговорка.

"Намираме се в ситуация, която трудно можем да определим. Това поражда въпроси и коментари. Променяме икономически отношения със задна дата. Ние ще подкрепим това предложение, защото регулира определени положения, но ще отправим предложения между първо и второ четене. Поне се надявам управляващата коалиция да разбере процесите и рисковете, които трябва да управлява", каза Петър Чобанов от ПГ на ДПС.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Изолацията се намалява от 14 на 10 дни, а на карантината – от 10 на 7 дни
Официално: Изолацията се намалява от 14 на 10 дни, а на карантината – от 10 на 7 дни
Владислав Горанов беше разпитан в полицията
Владислав Горанов беше разпитан в полицията