НОВИНИ

Давид Сасоли, председателят на ЕП, който обичаше Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:55, 11.01.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Роденият във Флоренция през 1956 г. Давид Сасоли има над 30-годишна журналистическа кариера преди да се впусне в политиката.

Изгражда си име както като уважаван вестникар, така и като популярен телевизионер. От 1992 г. е водещ на централната емисия новини на обществената телевизия RAI. Става и неин заместник-директор. Женен, има син и дъщеря. Обича градинарството и класическата музика. Запален еколог.

В политиката влиза през 2009 г. Избран е за евродепутат с впечатляващите 400 000 гласа. Италианците го наричат "красавецът на левицата". През 2013 г. се кандидатира за кмет на Рим, но неуспешно, след което се посвещава изцяло на Брюксел.

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Сасоли е член на втората по големина партия в ЕП - лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите. Преди да заеме поста председател през 2019 г., е говорител на европарламента.

В победната си реч призова ЕС да се върне към ценностите, които основателите на Общността са имали - равенство и мир, вместо финансова изгода и национализъм. Често избираше да говори на италиански, вместо използваните в европейските институции английски и френски.

"Нуждаем се от Европейски съюз, който е способен да създава общи политики. Това е изключително важно за всички граждани. Време е да поправим връзката между европейските институции и европейските граждани, която се е скъсала", каза през декември Давид Сасоли.

Мандатът му изтичаше този месец, а италианецът вече беше заявил, че няма намерение да се кандидатира повторно за председателския пост на 705-местния Европарламент.

"Това е моето послание. Нека не спираме сега. Нека не си позволяваме да почувстваме умора. Нуждаем се от Европа на иновациите, от Европа, която може да защитава, но и да бъде пътеводна светлина", каза през декември Сасоли.

Евролидерите за Давид Сасоли: Беше забележителен председател на ЕП

Очаква се следващия вторник депутатите да гласуват на първи тур за нов председател на ЕП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият турски национал Ахмет Чалик почина на 27 години
Бившият турски национал Ахмет Чалик почина на 27 години
Биляна Дудова беше избрана за №1 на Русе
Биляна Дудова беше избрана за №1 на Русе