НОВИНИ

Сериозна финансова криза застрашава градския транспорт в столицата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:26, 11.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

София иска държавна помощ в размер на 178 млн. лв, за да продължи работата на градския транспорт. До тежкото състояние на системата се е стигнало заради пандемията и заради високите цените на тока и газа. Местната власт и синдикатите настояват и за компенсации на загубите от 2021-а година, които възлизат на 50 млн. лв.

В градския транспорт в София се задава сериозна финансова криза, затова от общината търсят спешен диалог и подкрепа от държавата. Приходите от обществения транспорт намаляват драстично.

Без сериозната намеса и подкрепа от страна на държавата, няма как транспорта на града да устои, особено след натиска от енергоносителите, каза Зафир Зарков, зам. -председател на транспортната комисия , СОС.

Градският транспорт е със социална насоченост, обясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера, затова общината иска да влезе в диалог с ресорните министерства- на транспорта и финансите.

В никой случай ние не търсим конфликт, но искаме да бъдем чути и заедно с държавата да намерим решение, защото то касае 1 400 000 души, които живеят в нашия град.

Всички заедно с разум и социалне дилаог трябва да допринесем така че да имаме пълноценен градски транспорт в София, защото ако нямаме ежедневието ще е по -различно и ще имаме един хаос, каза Иван Кирилов, председател на транспортните синдикати "КТ Подкрепа".

Искането на общината и синдикатите е държавата да увеличи своя дял при изравнителните субсидии.

До този момент средствата от държавата за 30 млн, което е 5 пъти по-малко от отпуснатото от общината. Ако няма диалог, не е изключено да се стигне и до протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел скърби за Давид Сасоли
Брюксел скърби за Давид Сасоли
Екипът на Бербатов внесе документите за нов изборен конгрес
Екипът на Бербатов внесе документите за нов изборен конгрес