НОВИНИ

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:38, 11.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември. Това съобщи в парламента управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Хората с минимални инвалидни пенсии са получили с около 50 стотинки по-малко, а хората със социална пенсия за старост, която беше увеличена на 170 лева, са получили с 30 лева по-малко.

Разликата в пенсиите се е получила заради намалената наполовина ковид добавка от една страна и преизчисляването на пенсиите, което не е било достатъчно, за да гарантира сумата, която хората са получили през декември.

Очаква се в социалната парламентарна комисия да бъде обсъден механизъм за компенсация на засегнатите около 1 милион души.

"Ковид добавката е нещо съвсем различно и то е друг вид подпомагане, няма нищо общо с пенсионната система. Това, което прие Народното събрание, беше да умножи трудовия стаж с 1,35 - всяка година действителен трудов стаж, така че на практика това не можеше да компенсира другото. Знаете, че това беше прието непосредствено, след което беше разпуснат парламентът и тогава не можеше примерно да се отчетат някои неща като кое е 85%, все още не беше излязло постановление за социалната пенсия за старост - това са все актове, които след това бяха приети", заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Хората ще получат компенсацията за януари с пенсиите си за февруари.

За компенсации ще са необходими около 17 милиона лева, стана ясно от думите на управителя на НОИ.

От ГЕРБ и ДПС предложиха, за да няма такива неразбирания сред пенсионерите тази ковид добавка да не се изплаща от НОИ, а да премине към Агенцията за социално подпомагане.

Вижте още в прякото включване на Альоша Шаламанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкращават срока на задължителната карантина, участниците в КСНС ще получат предписания
Съкращават срока на задължителната карантина, участниците в КСНС ще получат предписания
Динев и Глушкова пристигнаха в Австралия
Динев и Глушкова пристигнаха в Австралия