НОВИНИ

Повишен контрол на летище Пловдив - какви са COVID мерките

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 11.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки засилващата се ковид вълна, самолетите, пристигащи на летище Пловдив, продължават да са пълни и след коледните празници. За всички пристигащи от страните в червената зона е въведен строг контрол.

Екипи на РЗИ изискват от пристигащите от тези държави освен сертификат за ваксинация и отрицателен PCR, направен до 72 часа преди влизане в България.

9-членен екип на Регионалната здравна инспекция в Пловдив посреща пристигащите в страната.

"Две колежки застават отпред, за да могат да ги проверяват пътниците с какви допустими за България сертификати идват. Тези, които нямат, по заповедта на министъра, много точно е обяснено, вече им дават цвят картонче в синьо, което означава, че когато минат паспортна служба идват на следващия етап от проверката и им се пише предписание за карантина", заяви главен инспектор Людмила Пинтиева от РЗИ-Пловдив.

Костадинка и Димитър Паунови се прибират в България с полет от Дортмунд. Тъй като нямат необходимите документи, те ще бъдат карантинирани.

Правилата обаче са категорични за всички идващи от държави в червената зона, сред които попада и Германия.

"Би трябвало всеки, който пътува за дадена страна, дори и да е за България, българи за България, трябва да знаят с какви документи трябва да пристигнат, повечето от тях не знам защо не са запознати", допълни главен инспектор Людмила Пинтиева.

Ковид кризата не е отказала хората да пътуват, отчитат от пловдивското летище. Само за декември са отчетени над 12 000 пътници. Отменени са само чартърните полети от Израел.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Михайлов: Подготвяме промени за специализацията и кариерното развитие на медиците
Георги Михайлов: Подготвяме промени за специализацията и кариерното развитие на медиците
Разследват Джокович в Австралия, решението за нова отмяна на визата се отлага
Разследват Джокович в Австралия, решението за нова отмяна на визата се отлага