НОВИНИ

Брюксел скърби за Давид Сасоли

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:27, 11.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Флаговете на европейските институции в Брюксел ще бъдат свалени наполовина в памет на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, който почина на 65-годишна възраст след тежко заболяване.

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Италианецът беше начело на парламента от 2019г., но от септември влошеното му здраве му попречи да изпълнява задълженията си. Смъртта му е настъпила от дисфункция на имунната система.

Мандатът на Давид Сасоли премина при тежки условия по време на пандемия. Председателят на европарламента беше уважаван от евродепутатите от всички политически партии.

Давид Сасоли, председателят на ЕП, който обичаше Европа

Подробности вижте в прякото включване на Десислава Апостолова.

Новината за смъртта му предизвика скръбните реакции на европейските лидери.

"Изключително натъжена съм от ужасната загуба на един велик европеец и горд италианец. Давид Сасоли беше състрадателен журналист, забележителен председател на Европейския парламент и най-вече - скъп приятел. Мислите ми са със семейството му. Почивай в мир, скъпи Давид!", Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"Дълбоко наскърбен съм от загубата на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Един истински европеец, чиито топлина, щедрост, добронамереност и усмивка вече ни липсват.", Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Съкрушена съм! Европа загуби лидер, аз загубих приятел, демокрацията загуби един от своите радетели. Давид Сасоли посвети живота си на това да прави света едно по-добро и справедливо място.", Роберта Мецола, кандидат за председател на ЕП от ЕНП.

"Давид Сасоли беше сред големите защитници на демокрацията и сътрудничеството между ЕС и НАТО. Съболезнования на близките му, на Европейския парламент и на цялото европейско семейство.", Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен снеговалеж във Врачанско - блокада край Мездра
Обилен снеговалеж във Врачанско - блокада край Мездра
Сериозна финансова криза застрашава градския транспорт в столицата
Сериозна финансова криза застрашава градския транспорт в столицата