НОВИНИ

Власт и опозиция в самоизолация след КСНС при президента (Обзор)

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:04, 11.01.2022 (обновена)
Чете се за: 08:45 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Властта в самоизолация. След като вчера бяха нужни над 6 часа на участниците в КСНС, за да обявят, че позицията на България за РСМ остава непроменена - се оказа, че има още един резултат от срещата - положителен тест за ковид на председателя на НС Никола Минчев.

По време на Консултативния съвет снощи в залата са присъствали поне 17 души, определени по закон. От президентството отказаха да назоват точната бройка, но увериха, че по време на заседанието са спазени всички противоепидемични мерки.

След положителния тест на председателя на парламента снощи, тази сутрин първо президента, после премиера, след това и други участници в заседанието обявиха, че се самоизолират. Към този момент въпреки многобройните ни запитвания все още няма официална информация от здравните власти,че контактните лица на председателя на НС са поставени под карантина.

Освен за участниците в КСНС, става дума и за хора от администрацията, според директора на столичната РЗИ Данчо Пенчев. По-рано обясниха ,че служители на РЗИ са в контакт с тях и събират информация.

Днес здравният министър издаде заповед, очаквана от миналата седмица, с която карантината се намалява. Заразените се изолират за 10 дни, а контактните им - за 7. Карантината започва да тече от деня на контакта със заразеното лице. При бустерна доза и отрицателен PCR тест 72 часа след датата на поставяне под карантина, изолацията за контактните може да бъде отменена.

Така съгласно тази заповед председателят на парламента трябва да бъде под карантина до 19 януари, а контактните му 3 дни по-малко. Днес самоизолиралите се лица от властта продължиха да извършват задълженията си, но дистанционно, като увериха, че карантината няма да се отрази негативно на работата им.

Повече от 5 часа и половина. Толкова са прекарали заедно участниците в снощния КСНС. Резултатът след края му - непроменена позиция за Република Северна Македония, положителен тест за COVID-19, карантини и самоизолация.

Два часа след края на съвета стана ясно, че председателят на НС Никола Минчев се е почувствал зле и след направен тест, се оказал с коронавирус. На снимки и кадри от вчерашния съвет се вижда, че Минчев е с маска през цялото време.

Всички хора, които са участвали на това събиране, вече са се самоизолирали и имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост това, кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не - ще бъде поставен под различен срок на карантина, каза Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Часове след новината за положителния тест на Минчев, голяма част от участниците в съвета се самоизолираха. Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, които са били част от заседанието, обявиха, че са се самоизолирали. От президентството допълват, че всички са в добро здраве и са предприети мерки за нормалното функциониране на президентската институция.

Посещението на Кирил Петков в Скопие не се отменя, а се отлага

Министър-председателят Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова също са в изолация. Премиерът продължава работата си дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. За присъствени ангажименти в страната ще го замества вицепремиера Калина Константинова.

Финансовият министър Асен Василев също е сред самоизолираните. Той обяви, че ще работи дистанционно върху бюджета за следващата година.

По-рано днес стана ясно, че военният министър Стефан Янев, който също се самоизолира, е с отрицателен PCR, чувства се добре и няма никакви симптоми.

Вътрешният министър Бойко Рашков също се изолира сам.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също обяви, че се самоизолира с гневен пост срещу председателя на Парламента във Фейсбук. Според нея е било редно Минчев да уведоми участниците в съвета, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен. Атанасова допълва, че заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот.

"Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г-н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с COVID-19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с COVID-19 и поради тази причина не присъства на КСНС. (...) На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот. (...) Ако вярваме на науката, Минчев вероятно е имал симптоми и трябваше да предприеме мерки преди КСНС."

В предаването на БНТ "Още от деня" зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин заяви, че не е под карантина, тъй като е преболедувал COVID-19 по-малко от 3 месеца преди участието му на КСНС вчера.

Карантинирането не е доброволен акт, а то е решение на орган. Решението на РЗИ е аз да не бъда карантиниран по тези причини и както всеки път казвам и както виждате от действията на властта днес, правилата важат за всички. Това, което е за всички граждани, това е и за хората, които бяха на КСНС.

Стана ясно още, че Вигенин ще поеме функциите на Никола Минчев като председател на парламента.

Официално: Изолацията се намалява от 14 на 10 дни, а на карантината – от 10 на 7 дни

Съгласно заповед на здравния министър от днес карантината e намалена - заразените ще бъдат изолирани за 10 дни, от датата на положителния тест и контактните 7 дни. При бустерна доза и отрицателен PCR тест 72 часа след датата на поставяне под карантина, изолацията за контактните може да бъде отменена.

И в неевропейски, и в европейски държави хората, които имат поставен бустер да е още по-съкратен срока на карантината, в някои държави дори няма такава, каза Асена Сербезова, здравен министър.

Правилата и законите в България важат за всички. В момента екипите, епидемиолозите на столичната РЗИ извършват проучванията, свързват се с лицата, които са участвали в този съвет и няма да бъдат прилагани различни мерки, каза Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

Но имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на столичната РЗИ поради огромния брой, аз мисля, че те ще успеят по-скоро да влязат в новите срокове, каза Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Нинова: Карантината на участниците от КСНС няма да попречи на работата на МС и НС

Вицепремиерът Корнелия Нинова не вижда проблем в карантинирането на колегите си.

Утре ще си проведем МС, колегите, които са под карантина дистанционно и онлайн, тези, които не сме - присъствено. Имаме и дневен ред на МС. Решенията ще бъдат взети. Мисля, че нещата се движат нормално. В парламента също - има достатъчно заместници на председателя на Парламента.

Съгласно новата заповед на здравния министър, карантината на властта за контактните на председателя на НС ще продължи до 16 януари, включително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Пловдив започна проверка за фалшиви сертификати
След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Пловдив започна проверка за фалшиви сертификати
Новият председател на ЕП ще бъде избран на 18 януари
Новият председател на ЕП ще бъде избран на 18 януари