НОВИНИ

Два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си засега

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:12, 11.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си. Това стана ясно след като Административният съд в София е отхвърлил на първа инстанция жалбата им срещу заповедта на Министерство на икономиката да не вдигат таксите през февруари.

Новината съобщи икономическият министър Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

На първа инстанция: Забраната за поскъпване на мобилните услуги е законна

Заповедта, която Корнелия Нинова издаде в края на миналата година не позволява на два от мобилните ни оператора да увеличават цените, базирайки се на инфлацията от две поредни години. Според Комисията за защита на потребителите това е възможно да стане, да се индексират цените само ако се базира на инфлацията от една година.

Третият ни мобилен оператор може да повиши цените - за него не се отнася заповедта на Корнелия Нинова, защото той е индексирал цените въз основа на една година и е отразил това в потребителските договори.

Нинова излезе днес с призив към потребителите:

"Аз бих препоръчала да ни сигнализират. Моля, обръщайте се към Комисията за защита на потребителите. Ще ви защитим. Ако трябва, ще помогнем да се водят и колективни искове, защото един от големите проблеми по потребителската тема е, че хората нямат възможност сами да си водят дела. Заради това повечето от тях се отказват да си търсят правата. Ако се чувствате безсилни сами да се защитите, подайте жалба до Комисията за защита на потребителите", каза тя.

Двата мобилни оператора могат да обжалват днешното решение на съда до 7-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако нарушат заповедта на Корнелия Нинова, ги грози глоба до 30 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив инспектор опитва да глобява пътници без маски в градския транспорт
Фалшив инспектор опитва да глобява пътници без маски в градския транспорт
Реакции в Скопие след заседанието на КСНС
Реакции в Скопие след заседанието на КСНС