НОВИНИ

Сигнал от вицепремиера: Има ли натиск от инвеститор за добив на злато в Ардино?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:24, 11.01.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Най-удачният вариант за преминаване на магистрала "Струма" през Кресна е тунел. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ екоминистърът Борислав Сандов. Има и още един вариант, който той коментира.

Министерството на екологията ще трябва да се справи с въпроса с магистрала "Струма". Проблемен участък е преминаването през Кресненското дефиле, като единствените допустими варианти от гледна точка на европейското екологично законодателство са или да се мине през обходен маршрут по ниските склонове на Пирин, което ще удължи трасето, или да се прокопае тунел, което пък ще оскъпи проекта.

Друга гореща тема са строежите по морето. Министър Сандов вече обяви, че строежите, които са в 100-метровата зона от морския бряг, така наречената зона А, които са неизрядни, ще бъдат спирани. Приоритет на министерството ще бъде и опазването на дюните, така че най-накрая се надяваме картографирането им, което започна още след "Дюнигейт", ще завърши.

Язовирите също са проблем, по решаването на който екоминистерството ще трябва да си партнира с други ведомства, тъй като МОСВ отговаря само се използват за битови и екологични нужди. А именно собствеността на язовирите много често се явява проблем, когато се наложи ремонт например. А наложителни ремонти има много.

Голяма тема е и темата с отпадъците. Все още е в сила наказателната процедура за нерекултивираните стари сметища в страната. В същото време сме много далеч от постигането на европейските цели за разделно събиране на отпадъци.

Частен инвеститор се опитва да оказва натиск на служители на Регионалната екоинспекция в Смолян заради процедура по ОВОС за добив на злато. Това обяви екоминистърът Борислав Сандов като дори пусна и част от аудиозапис:

"Ние сме тези, които се реализира инвестиционното намерение, което ще се реализира независимо какво стане днес".

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите: Молбата ми към всички представители на бизнеса като цяло нека да уважаваме законите в България и да не си позволяваме такъв натиск срещу държавни експерти.

Думите се оказаха на изпълнителния директор на фирмата - инвеститор, инженер Живка Ковачева, която в писмена позиция обяви, че думите й са изкарани извън контекст.

Изказването ми, че експертите, участващи в съвета вземат решение в грубо нарушение на материалния закон, едва ли би могло да се счита за натиск над държавни органи, грубо отношение и унижение, допълва още тя.

По въпроса с магистрала "Струма" Сандов уточни, че с Министерството на регионалното развитие разговорите продължават, като вариантите са два:

Ние трябва да поемем една от двете алтернативи - или тунел, или пълен обход на трасето. Това ще удовлетвори изискванията на европейското законодателство и ще осигури по-бързо преминаване.

Макар и без да има съвсем непосредствена опасност, бързо трябва да се разреши проблемът с язовир Огоста:

При стената на язовира има карстови каверни, които не са били запълнени при неговото изграждане, заради което започва едно леко подкопаване на стената.

Под язовирната стена е град Монтана и ако проблемът не се реши,ситуацията може да стане опасна, смята още Борислав Сандов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери