Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фалшив инспектор опитва да глобява пътници без маски в градския транспорт

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
18:16, 11.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Абсурд в градския транспорт в София. Мъж, представящ се за инспектор, се опитва да глоби пътници, които не носят маски.

Сигналът, който стигна до нас е за мъж, който влизал в автобусите предимно в Студентски град и се представял за разследващ инспектор. Избира си едно момиче, което не носи маска и обяснява, че трябва да слезе от автобуса, за да плати глобата си.

Не знаем дали и колко момичета са се хванали на тази схема, но в социалните мрежи разказите за такъв измамник са много. Не се знае и дали един и същи мъж е в ролята на мним инспектор или това е схема с няколко души.

БНТ съдейства на Центъра за градска мобилност да открие видеоматериалите, които камерите в автобуса са заснели и сега топката е в ръцете на полицията. Важно е да се отбележи, че глобата за неносене на маска е от 300 до 1000 лева, но тя може да бъде поискана само от служител на РЗИ.

Мъжът няма нищо общо с контролните органи и обект на опитите му за измама засега са предимно момичета от Студентски град. Две от тях застанаха пред камерата на БНТ.

Здравейте! Искам да ви предупредя да бъдете внимателни!

Така Симона започва съобщението си към всички, които ползват градския транспорт и могат да попаднат в нейната ситуация.

Един човек дойде, хвана се така с ръце отпред и отзад. Втренчи поглед в мен и момичето до мен и каза на момичето до мен "Вижте си маската как ви е, тя ви е под носа. Вижте на момичето до вас - маската ѝ е над носа. И вие подлежите на глоба. Слизате с мен на следващата спирка и ще ви глобя, разказва Симона.

От тук нататък този разказ се умножава. Разказва ни го още едно момиче, което ще наречем Мая.

Дойде при мен и се представи за проверяващ, тъй като аз не носих предпазна маска, той поиска да ме свали от автобуса. Там щяло да има полиция. Ако няма - щял да извика такава.

Разказват го още десетки момичета във Фейсбук. В разказите им мъжът се представил за частно лице, което помага на полицията. Длъжност, която не съществува.

Симона Йорданова: Звучеше добре, звучеше респектиращо.

Мая: Беше толкова убедителен, че човек малко се замисля.

Потърсихме шофьорите в Столичния автотранспорт и ръководителят им потвърди за случая.

Това, което сподели водачът - мисли, че този господин преди около 2 месеца се е представял за контрольор, каза Кирил Георгиев от Столичен автотранспорт.

И отново е събирал глоби на нередовни пътници, облечен в жилетка и с фишове подръка. С помощта на Центъра за градска мобилност кадрите с мнимия инспектор са открити.

Съответните записи ще бъдат предоставени на полицейските служители, обясни Станислав Станков, организатор "Контролна дейност", ЦГМ.

Единствените, които могат да упражняват такъв контрол остават служителите на РЗИ. Но и те - задължително трябва да се легитимират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери
Два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си засега
Два от мобилните оператора не могат да вдигат цените на услугите си засега