Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:20, 11.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Един милион и 68 000 души са получили по-ниски пенсии през януари, в сравнение с декември. Това значи половината пенсионери. Според управителя на НОИ Ивайло Иванов основната причина е намалената ковид добавка. Обсъжда се механизъм за компенсация. За целта ще са необходими 17 милиона на месец.

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември

Емил Савов е бивш военен. Въпреки коледното увеличение на пенсиите през януари 64-годишният мъж е получил със 7 лева по-малко в сравнение с декември.

"Първо плащам сметки и жена ми в момента е болна и безработна и се издържаме само с моята пенсия, така че не ми е цветущо положението", казва той пред БНТ.

С по-ниски пенсии този месец са около половината пенсионери.

"Близо 250 000 от тези пенсионери - разликата, която е по-малко от 1 лева. Пенсионерите със социална пенсия за старост - те с близо 30 лева са ощетени", каза Ивайло Иванов - управител на НОИ.

С около 50 стотинки по-малко са получили хората с инвалидни пенсии, но има и няколко души, които са взели с 60 лева по-малко. Причината - ковид добавката от 120 лева, която получаваха пенсионерите в последното тримесечие на миналата година е намалена на 60 лева, а преизчислението на пенсиите не успя да компенсира намалената добавка.

"Обещанието за това, че никой няма да получи по-малко, беше капанът, който управляващите сами си заложиха, тъй като беше ясно и за всеки професионалист, че няма как да бъде изпълнено", каза Деница Сачева от ГЕРБ- СДС.

"В дебатите за актуализацията на бюджета, които се случиха преди изборите ноември месец. Предизборно надцакване стигна до тези размери, където добавката се увеличи до 120 лева. Където е много трудно да бъде намалена сега или да бъде премахната", каза Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

"Ако механизмът за изплащане на ковид добавката продължи да бъде заедно с пенсиите, винаги пенсионерите ще продължат да си задават въпроса защо общият доход от пенсия и добавка е несъизмерим с дохода, който са получавали преди Нова година или след Нова година", каза Хасан Адемов от ДПС.

Готви се механизъм за компенсации на ощетените пенсионери. Те ще струват по 17 милиона лева месечно на бюджета. Компенсациите за януари ще бъдат изплатени следващия месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арх. Здравко Здравков: Стадион "Българска армия" има издадена виза за реконструкция още през 2019 г.
Арх. Здравко Здравков: Стадион "Българска армия" има издадена виза за реконструкция още през 2019 г.
Фалшив инспектор опитва да глобява пътници без маски в градския транспорт
Фалшив инспектор опитва да глобява пътници без маски в градския транспорт