НОВИНИ

Как ще бъде запомнен Давид Сасоли и кой ще го наследи на поста председател на ЕП

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:28, 11.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Европа загуби един от своите лидери. На 65 години след тежко боледуване почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Италианецът беше начело на парламента от 2019 г.

Днес имаше лавина от съболезнования в негова памет. Като журналист, свободата на словото беше една от последните му каузи. Една от последните му изяви пък беше през декември, когато в ЕП беше дъщерята на Алексей Навални.

Днес от Европарламента почетоха паметта му с едноминутно мълчание и дълги аплодисменти, а знамената на евроинституциите бяха спуснати наполовина.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Днес е тъжен ден за Европа. Нашият съюз губи страстен европеец, искрен демократ и добър човек. Давид Сасоли беше човек с дълбока вяра и силни убеждения. Всички обичаха усмивката му и добротата му. Той знаеше как да се бори за това, в което вярваше. През 1989 г. той беше в Берлин заедно с други млади европейци, когато стената падна. И оттогава той стои на страната на демокрацията и на обединена Европа. В повече от десетилетие на служба в Европейския парламент той непрекъснато защитаваше нашия съюз и неговите ценности. Но той също така вярваше, че Европа трябва да се стреми към повече. Той искаше Европа да бъде по-обединена, по-близо до гражданите си, по-вярна на нашите ценности. Това е неговото наследство.

Брюксел скърби за Давид Сасоли

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Той беше не просто президент на Европейския парламент, но и приятел, с когото бяхме заедно в Страсбург в началото на декември. Изпитвам дълбока тъга и бих искал да изразя моите съболезнования към неговото семейство, приятели, към италианските граждани и всички членове на Европейския парламент".

Евролидерите за Давид Сасоли: Беше забележителен председател на ЕП

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: "Давид Сасоли беше велик и страстен европеец, имахме възможност да се убедим в това при нашата всекидевна работа, защитавайки демокрацията и върховенството на закона в Европа. Със своите качества, интелигентност и елегантност начело на парламента, той допринасяше за приемането на важни за ЕС решения".

Новият председател на ЕП ще бъде избран на 18 януари

Давид Сасоли почина само седмица преди да изтече мандатът му.

Изборът на председател на Европейския парламент за втората половина на мандата ще се проведе във вторник, 18 януари, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Очаква се малтийската евродепутатка от Европейската народна партия Роберта Мецола да бъде следващият председател на ЕП.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обраха ПСС службата във Враца
Обраха ПСС службата във Враца
Шампионът Алжир стъпи на криво на старта на Купата на африканските нации
Шампионът Алжир стъпи на криво на старта на Купата на африканските нации