НОВИНИ

Новият председател на ЕП ще бъде избран на 18 януари

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:46, 11.01.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
новият председател избран януари
Слушай новината

Изборът на председател на Европейския парламент за втората половина на мандата ще се проведе във вторник, 18 януари, по време на пленарната сесия в Страсбург. Очаква се малтийската евродепутатка от Европейската народна партия Роберта Мецола да бъде следващият председател на ЕП. Изборите за заместник-председатели и квестори ще се проведат през същата седмица.

Европейският парламент ще почете паметта на Давид Сасоли на церемония в понеделник в Страсбург. Председателят на Европейския парламент почина в Авиано (Италия), където беше настанен в болница от 26 декември. Член на Европейския парламент от 2009 г., той беше избран за председател през юли 2019 г. за първата половина на мандата.

Евролидерите за Давид Сасоли: Беше забележителен председател на ЕП

Председателят Сасоли прие извънредни мерки, които дадоха възможност на Европейския парламент да изпълнява задълженията си и да упражнява прерогативите си съгласно Договорите в хода на пандемията, се казва в прессъобщението на институцията.

Той изигра важна роля в отстояването на амбициозен дългосрочен бюджет на ЕС и ефективен механизъм за възстановяване.

Покойният председател ръководи Парламента в проявяването на солидарност към хората с по-малко възможности, в началото на кризата, с подпомагащи действия в градовете-домакини на Европейския парламент, като например предоставяне на храна на благотворителни организации и подслон в помещенията на Парламента на жени, жертви на насилие.

Решен да извлече поуки от пандемията, председателят Сасоли стартира и мащабно упражнение за размисъл с членовете на ЕП за преосмисляне и укрепване на парламентарната демокрация.

Като всеотдаен европеец председателят Сасоли подчерта в речта си пред Европейския съвет през декември преди няколко седмици, че "това, от което Европа се нуждае и от което се нуждае най-много, е нов проект на надеждата. Мисля, че можем да изградим този проект въз основа на мощен подход в три направления: Европа, която въвежда иновации; Европа, която защитава; и Европа, която просвещава."

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Церемония в негова памет ще се състои в понеделник, 17 януари, при откриването на пленарната сесия в Страсбург в присъствието на бившия евродепутат и министър-председател на Италия Енрико Лета.

В Рим гражданите могат да отдадат почитта си в четвъртък, 13 януари, от 10.00 до 18.00 ч. в Sala della Protomoteca на Кампидолио, а погребалната служба ще се състои в петък, 14 януари, от 12.00 ч. в базиликата Santa Maria degli Angeli.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Власт и опозиция в самоизолация след КСНС при президента (Обзор)
Власт и опозиция в самоизолация след КСНС при президента (Обзор)
РСМ освободи Бучковски от длъжността специален пратеник за България
РСМ освободи Бучковски от длъжността специален пратеник за България