НОВИНИ

Хронология на протеста пред НС - сблъсъци между полиция и протестиращи

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 12.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пред Народното събрание е спокойно. Движението на автомобили пред сградата е възстановено. Голяма част от полицаите вече се оттеглиха, но полицейското присъствие остава засилено.

Протестът започна по обяд - мирно и спокойно. Хората отстояваха исканията си от протестна трибуна, малко след 13.00 часа те се насочиха към Народното събрание и преодоляха един от полицейските кордони и стигнаха до самите врати на парламента. Не бяха допуснати вътре.

Основното искане на протестиращите беше зеленият сертификат да отпадне.

Напрежение на протеста пред НС, пострадали са полицаи (СНИМКИ+ВИДЕО)

Кордон полицаи, метални ограждания и проверки за оръжия - така започна протестът, който в първите часове беше мирен и с едно основно искане.

Според протестиращите зеленият сертификат е противоконституционен и трябва да отпадне незабавно.

"Искаме да отпадне зеленият сертификат, защото наистина в днешно време не е нормално човек да живее и да се притеснява от това, че е здрав и не може да излезе на пътя да отиде до магазина, да отиде в учебно заведение", коментира протестиращ.

В центъра на София протестиращите бяха от цялата страна. Някои от тях демонстративно запалиха маските си.

"Исканията ни са да си върнем нормалността, да не ни дискриминират и да ни наричат антиваксъри, да освободим нас и децата си, да живеем нормално, това искаме", каза протестираща.

С изречението, че няма намерение повече да търпи карантинираният лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна и към протестиращите, и към колегите си в парламента.

"Уважаеми сънародници, покажете на тези, които ви управляват, че няма значение дали аз съм на площада или не съм. Защото разлика между мен и вас няма абсолютно никаква. Отидете, питайте ги кога ще премахнат зеления сертификат", заяви Костадин Костадинов, лидер на ПП "Възраждане".

Малко след това протестиращите пробиха кордона с искане да влязат при депутатите. Опитаха и през служебния вход. Но отказът там доведе до закана и призив жените и децата да отстъпят - за да пробият кордона. Този път от друга страна на парламента.

И този опит да говорят с депутатите беше неуспешен. Стигна се до словесни пререкания с полицаите, но минути по-късно настроението отиде в съвсем противоположна посока (хоро).

Част от протестиращите се отправиха към здравното министерство, където разговаряха със здравния министър Асена Сербезова и с Ангел Кунчев.

"Премахвате зеления сертификат веднага, особено за училищата, болниците и каквото и да е там. Признавате, че сте сбъркали - правите работна група или по-точно не работна група, а консенсусна група, която да излезе и да каже с консенсус, така както излизат с консенсус хората, които са на различни мнения в началото", сподели протестиращ.

"Нашата работа не е да ви убеждаваме в нещо, защото и науката доказва, че когато човек е предубеден и най-големите метаданни на национално и на вселенско ниво не могат да предубедят човека, който е предубеден", заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

В крайна сметка разговорите в здравното министерство приключиха без резултат.

"Ще организираме нов още по-голям протест, защото тези хора за наше съжаление, за огромно наше съжаление, не разбират от нищо друго освен от натиск", каза още протестиращ.

Следващият си протест планират след като свърши карантината на управляващите.

ВМА: Петима полицаи са докарани в Спешно отделение

Според източници на БНТ 8 са пострадалите полицаи, като петима от тях са били откарани във ВМА.

Репортери: Йоана Миланова и Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) с първи контузен от тежките тренировки в Дубай
Ботев (Пловдив) с първи контузен от тежките тренировки в Дубай
Протестът, организиран от "Възраждане", се премести пред МЗ. Обстановката вече е спокойна
Протестът, организиран от "Възраждане", се премести пред МЗ. Обстановката вече е спокойна