НОВИНИ

Искрен Арабаджиев: Пенсионерите ще бъдат компенсирани през февруари

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 12.01.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Депутатите в 46-ия парламент приеха Ковид добавката да бъде увеличена от 50 на 120 лева, повечето пенсионери я разглеждат като част от пенсията си. И когато намалиш Ковид добавката, което намалява ефективно и сумата, която получават пенсионерите, това създава напрежение", поясни в "Още от деня" председателят на Комисията по труда в Народното събрание Искрен Арабаджиев.

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември

По думите му проблемът е създаден от политиците предизборно.

Средното увеличение е 12,5% - направено беше чрез увеличение на тежестта на годината стаж, която има във формулата за пенсията. Това означава, че всеки пенсионер ще получи различно увеличение в зависимост от броя на годините стаж, които има.

Преизчислените пенсии: Какво показват сметките?

"Това доведе до 1 млн. пенсионери, при които това увеличение не успя да компенсира намалението с 60 лева на Ковид добавката", обясни Арабаджиев.

През февруари ще бъдат компенсирани с увеличение на Ковид добавката, а не размера на пенсията.

Народното събрание е приело днес двата законопроекта, включени в дневния ред, а социалната комисия е провела редовното си заседание, въпреки протеста около парламента, каза председателят на Комисията по труда Искрен Арабаджиев.

Според него експертите трябва да се намесят при този протест, а не депутатите. И категорично заяви, че подкрепят зеления сертификат и смятат, че това е начинът да бъде овладяна кризата.

"Решението да се влиза със зелен сертификат в парламента е начин да заявим, че не сме по-специални от обществото и от останалите обществени места, където се влиза със сертификат", подчерта още Искрен Арабаджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на енергетиката: Нуждите от компенсации след януари ще намалеят
Министърът на енергетиката: Нуждите от компенсации след януари ще намалеят
Балкан записа домакинска победа в Балканската лига
Балкан записа домакинска победа в Балканската лига