НОВИНИ

Магдалинчев: ВСС е готов за избора на председател на ВКС

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 12.01.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Концепцията на кандидата за председател на ВКС е качена на страницата на ВСС повече от месец. Към материалите във връзка с избора има депозирани искания с въпроси от колеги магистрати, както и от неправителствени организации. Това каза Боян Магдалинчев - председател на ВСС в предаването "Още от деня" ден преди процедурата по избор на председател на ВКС.

Той коментира единствената кандидатура на Галина Захарова за председател на ВКС.

"Въпросът не е предрешен, след като имаш дебат, изслушване, коментари и необходимост от доказване качествата на кандидата. Колегата Захарова е човек с високи професионални качества. Комисията по професионална етика прие, че тя има необходимите нравствени качества, за да участва в избора. Отделно от това всеки член на ВСС има право да се запознае лично с кандидата чрез задаване на въпроси, поясни Магдалинчев.

"Не може да кажа 100% в момента, че тя ще бъде избрана", заяви още Боян Магдалинчев.

Той коментира още идеята на новото правителство КПКОНПИ да бъде заменена с два нови органа. Според него това е правомощие на законодателя. Магдалинчев обясни, че до този момент комисията работи и навлиза в нещата.

Критиките към съдебната власт той коментира така: "От много време продължават атаките срещу ВСС. В много случаи от съдебната власт зависят много икономически въпроси и могат да бъдат засегнати много лични интереси. Интересът е разпознаваем в много случаи."

"Електронното правосъдие е изключително сложно нещо. Не знам да има друга държава, където електронното правосъдие да е въведено в рамките на 3 - 4 години. В някои страни това продължава 10 години. Нещата там са свързани с промяна на мисленето на хората, с много средства", заяви още председателят на ВСС.

БНТ 3 ще предава на живо от 10.00 ч. изслушването и избора на председател на ВКС

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сираков нападна спортния министър заради козирката на "Герена"
Сираков нападна спортния министър заради козирката на "Герена"
Лари Луполоувър отпадна от Европейското по фигурно пързаляне в Талин
Лари Луполоувър отпадна от Европейското по фигурно пързаляне в Талин