НОВИНИ

Лена Бориславова: Правителството утре ще гласува нов план за управление на ковид кризата

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 12.01.2022
6368
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Утре членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от ковид. Водещо в плана ще залегне процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в предаването по БНТ "Още от деня".

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова.

Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

През последните дни МС работи да бъдат открити нови ковид легла, разработват се също стимули за доброволци в ковид отделения, каза още тя.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

"Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето. Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1-ви до 4-ти клас", каза още Бориславова.

Тя коментира и днешните протести така:

"Темата за ковид кризата е чувствителна, това което правителството предприема е всеки гражданин да бъде чут и изслушан от управляващите, да има възможност да представи своята гледна точка. Но сме против всяка ескалация на конфликт, който поставя в риск живота на гражданите"

Бориславова заяви, че премиерът Петков, както и здравният министър Сербезова са заявили своята готовност да влязат в диалог с всички граждани, за да се бъдат чути и да бъде взето най-доброто решение за справяне с тази криза.

"Това обаче, зад което заставаме е не да се ръководим от натиск, а от истински медицински и математически данни и други модели, които могат да допринесат наистина за решаване на проблема", каза Лена Бориславова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене: Бюджет 2021 в сила до 31 март
Депутатите приеха на първо четене: Бюджет 2021 в сила до 31 март
Рекорд на новозаразените, почти цялата страна е в тъмночервено
Рекорд на новозаразените, почти цялата страна е в тъмночервено