НОВИНИ

Преизчислените пенсии: Какво показват сметките?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
09:52, 10.01.2022
14745
Чете се за: 04:35 мин.
Общество
Слушай новината

НОИ започна изплащане на първите пенсии за годината, а целта на повишението бе пенсионерите да продължат да получават същия размера на пенсията от декември, след като ковид добавката бе намалена наполовина. Защо обещаното повишение на пенсиите породи съмнения, че вместо да нараснат, те ще намалеят?

Точно на Коледа служебно бяха преизчислени всички пенсии, а на 7 януари НОИ започна изплащането им. Още сутринта граждани се бяха наредили на опашка, за да разберат колко ще получат.

Според НОИ обаче грешка няма.

Преизчислението на пенсиите породи спор между бивши и настоящи управляващи

Сборуването в размера на пенсията преди преизчисляването с ковид добавката от 120 лв. и на размера на пенсията във всички случаи е повишен след преизчисляването събран с ковид добавката за януари от 60 лв. всъщност дава този резултат. В общия сбор е разликата. Няма нито една пенсия, която да е с по-нисък размер, която да не е нараснала, каза Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ.

Възникнаха съмнения, че периодът между 2017 и 2019 година, когато преизчисленията на пенсиите не се е случвало по т.нар. швейцарско правило не са включени в настоящото преизчисляване.

"Преизчисляването сега e с по-висока тежест на осигурителния стаж, абсорбира в себе си по-ниските проценти, през които в тези три години са преизчислявани пенсиите", казва Язаджиева.

Включен е и всеки стаж, който е признат при пенсионирането, включително купен стаж или периоди на студентство и майчинство, а така и труд от самоосигуряване, когато са внесени реални вноски към системата.

"Преизчислението се базира най-вече на това колко много стаж има трета категория, който не бива да е категориен, колкото ти е личният индивидуален коефициент. В коя годината ти е отпусната пенсия, т.е. има показатели, които определят колко ще нарасте всяка една пенсия", каза Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

С последното увеличение коефициентът за тежестта на стажа е повишен от 1,2 на сто 1,35%. Той се прилага за осигурителния стаж на всички пенсионери за стажа им от трета категория. Пенсионерите от 1-ва и 2-ра категория труд е при 1,2%. Така се оказа, че някои пенсионери ще получат по-малко от предвидено. Затова работна група започна работа по създаването на компенсаторен механизъм.

"Сега виждате, че социалната добавка е 60 лв. и там, ако има някакви разлики, за определени пенсионери те ще бъдат компенсирани в следващия месец, за да запазим на всички поне дохода в декември към 31 декември 2021 г. Естествено, че ще бъдат през бюджета на държавно обществено осигуряване, ще бъдат като добавка, като другата добавка я имаме за ковида до края на юни месец, докато се направи цялостно предложение за промяна на пенсионно-осигурителната система", каза Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Защо обаче увеличението на пенсиите предизвика вълна от въпроси сред гражданите, включително и желание да обжалват?

"Има ли смисъл и какво обжалваш? Обжалваш приети закони преди 4 - 5 години, които са били действителни. Всичко става електронно през компютъра. И всички законови разпоредби са действали и тогава. Това, че сега се вижда по-ясно какво е ставало през годините като преизчисление и хората са объркани от това, то е било същото и тогава", каза Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

Пенсионерите могат да направят проверка чрез ПИК на НОИ, издаван безплатно, или да вземат разпореждането си чрез Системата за сигурно електронно връчване на Агенция "Електронно управление" или на място в териториалните дирекции на НОИ. Разпореждането може да се получи и в следващите месеци, тъй като няма давност, но с получаването му започва да тече едномесечния срок за обжалване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клей Томпсън се завърна след 31 месеца, за да помогне на Голдън Стейт
Клей Томпсън се завърна след 31 месеца, за да помогне на Голдън Стейт
Повишен интерес към бустерната доза във ВМА
Повишен интерес към бустерната доза във ВМА