НОВИНИ

Могат ли хора с фалшиви сертификати да се ваксинират?

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 10.01.2022
15220
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Хора с фалшиви сертификати за ваксинация вече искат да се ваксинират наистина. Възможно ли е това?

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, поясни в "Денят започва", че ще е по-лесно за тези, които са със сертификат с отрицателни тестове, защото може по-лесно в системата да се въведат данни.

"Но, ако има хора, които са подвели системата, техните лекари са способствали в системата да влязат данни, че определено лице е ваксинирано в сравнително кратък срок, трябва да се изчака необходимото време, за да се направи втора или бустерна доза, за да могат наистина тези хора да придобият валиден зелен сертификат и в същото време да не увредят здравето си", каза тя.

Мария Петрова подчерта, че в случая става въпрос не само за документни престъпления, но и за компютърни.

"Ползването на този фалшив сертификат за влизането в институции и други места също е престъпление, но по-голямото и по-тежко наказуемо е това да се въведат данните в компютърната система и да се издаде този код HIS, а това става само от определени медицински лица, така че медицинската общност трябва да е изключително внимателна към подобен род проблеми и да се саморегулира", отбеляза адвокат Петрова.

Тя коментира и идеята за проверка на зелени сертификати на хора, починали в болниците.

"Това е един лов на вещици, защото това, че едно лице е ваксинирано, не означава, че не може да попадне в болница, не може да означава, че за него изходът може да е фатален. Доказването на причинно-следствена връзка е изключително трудно. Не вярвам в България да има лекар, който с категоричност да каже, че при едно починало лице X има вероятност да не е развило имунитет вследствие на ваксината, тъй като има достатъчно научни данни в тази посока, за да можем да доказваме такъв тип престъпление", каза още Мария Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виляреал и Атлетико Мадрид поделиха точките на „Ла Керамика“
Виляреал и Атлетико Мадрид поделиха точките на „Ла Керамика“
Ще си върнат ли местното училище жителите на русенското село Бъзън?
Ще си върнат ли местното училище жителите на русенското село Бъзън?