НОВИНИ

Иван Нейков: Внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 10.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Общество
Слушай новината

Беше създадено свръхочакване и сега една част от пенсионерите реагират. Проблемът идва в това, че внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това просто не е вярно. Това каза в "Денят започва" по повод преизчисляването на пенсиите директорът на Балкански институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

"Това, което беше казано от управляващите, беше вярно - наистина никой няма да получи по-малко, но в продължение на година и половина създадохме каша в главите на хората, когато ги карахме да мислят, че пенсия и добавки са едно и също нещо, а между тях няма нищо общо. Ако човек си извади ковид добавката през декември, която е 120 лв. и добавката за януари, която е 60 лв. сумата, която остава, е истинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, отколкото си получавал декември", каза Нейков.

Според него проблемът идва от това, че в продължение на много години е имало отказ да се извърши актуализирането на пенсиите.

"Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат на което се стигна до решение буквално в последния момент, след като предишните управляващи 12 години не намериха време да го реализират това искане на обществото. Накрая буквално за няколко седмици беше приет закон, с който беше изменен Кодексът на социално осигуряване, за да бъдат пенсиите актуализирани", каза Нейков.

Той коментира и изнесената от Николай Василев информация, че 9 млрд. лева са дадени за социалната сфера. Нейков каза, че една много голяма част от тези допълнителни средства са предоставени през 2021 г. като трансфер към бюджета на НОИ.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще си върнат ли местното училище жителите на русенското село Бъзън?
Ще си върнат ли местното училище жителите на русенското село Бъзън?
Джокович спечели съдебната битка, остава в Австралия
Джокович спечели съдебната битка, остава в Австралия