НОВИНИ

Ще получат ли обезщетение българите, които бяха блокирани на летище Франкфурт-Хан?

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 10.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Няма значение дали компанията е нискотарифна, условието е превозвачът да е европейски, няма значение каква е причината за отмяната на полета, компенсацията им се дължи. Пътниците е важно да пазят всички документи - бордни карти, разходи, които са направени, повторни PCR тестове, хотел, такси, телефонни разговори, всичко с касови бележки. Това заяви в "Денят започва" Игнат Арсенов, директор на Дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите.

По думите му всеки пътник трябва да предявява претенции индивидуално и няма пречка за въвеждане на съдебен иск към съда.

Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан вече са у дома

"Метеорологичните явления са честа причина за подобни случаи. Няма такова нещо да губиш всякакви права, ако слезеш от борда на самолета. Компанията е длъжна да осигури достатъчно напитки и храна за всички пътници за целия престой. При повече от 5 часа закъснение, пътникът има право да се откаже да пътува. Отговорността не е на летището, а на авиокомпанията", допълни Игнат Арсенов.

Росен Стойнов, който е потърпевш, разказа, че нищо не е предвещавало това, което ги е очаквало, валяло е само дъжд.

"Имаше жена, която изпита панически страх. Казаха ѝ, че може да слезе от самолета, но ѝ казаха, че ще загуби всички права. Компанията предлага на всеки от нас да ни дадат 50 евро под формата на ваучер, ако в бъдеще искаме да летим, да го използваме, надявам се никой да не се е съгласил на това предложение, ние за 50 евро няма как да си заплатим отиване и връщане", каза още Росен Стойнов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Към момента няма указания за преминаване към онлайн обучение в София
Към момента няма указания за преминаване към онлайн обучение в София
Славко Матич е новият треньор на Септември
Славко Матич е новият треньор на Септември