НОВИНИ

Преизчислението на пенсиите породи спор между бивши и настоящи управляващи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:04, 09.01.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ ще внесе искане за изслушване в парламента на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. Повод са стотици писма пристигнали до тях от хора, които вместо увеличение на пенсиите , каквото обеща правителството,са получили по-малко.

Според тях има объркване в изчислението на пенсиите и затова искат да се обясни на хората какво се случва. Финансовият министър съобщи пред БНР, че финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, а НОИ има механизъм всички пенсионери да бъдат компенсирани, за да няма понижение на общия доход.

ГЕРБ иска изслушване на социалния министър заради по-ниски пенсии през януари

Темата с пенсиите изисква много голяма компетентност и познания, казват от ГЕРБ. Те призовават управляващите да не се извиняват с методиката на Националния осигурителен институт и да познават повече формулата за преизчисляването ,която е приета от служебния кабинет "Янев" 2 при актуализацията на бюджета за 2021 г. от сегашния финансов министър - тогава служебен.

"Настояваме това да влезе в дневния ред, така че министър Гьоков да дойде и да съобщи на народните представители какво се случва с пенсиите, каква е политиката за преизчисляване на пенсиите, какви са причините, поради които пенсионерите са ощетени и как точно ще бъдат компенсирани хората , които съответно са получили намаляване на доходите в сравнение с последния месец", обясни Деница Сачева.

Над 500 000 пенсионери са получили по-малки пенсии през януари спрямо декември заради намалението на добавката за справяне с ковид, смятат експерти.

Мика Зайкова: Хората със социална пенсия са най-ощетени

Най-ощетени са хората с най-малки пенсии. Според Мика Зайкова пенсиите трябва да се преизчислят, да се вземе предвид 2017, 2018 и 2019 година.

"Как така министърът на труда и социалната политика и неговите подчинени не видяха и допуснаха да бъдат ощетени най-бедните - това са хората със социални пенсии. Хората със социални пенсии взимаха 148,71 лева плюс 120 - тоест, 268 лева. Не можаха ли да сметнат че 170 - новото увеличение, плюс 60 прави 230 лв.", коментира тя пред БНТ.

Средствата за компенсиране на пенсиите са налични, увери пред националното радио финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

"Има изработен механизъм от НОИ как всички пенсионери да бъдат компенсирани, така че да няма понижение на общия доход. Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд. лв., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", каза той.

Ощетените ще получат компенсации към пенсиите си още през февруари.

Репортери: Десислава Маркова, Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магически гол с пета донесе победата на Севиля над Хетафе
Магически гол с пета донесе победата на Севиля над Хетафе
Иван Караджов: Надявам се от другия сезон ЦСКА 1948 да играе в Европа
Иван Караджов: Надявам се от другия сезон ЦСКА 1948 да играе в Европа