НОВИНИ

Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:38, 09.01.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки обявените компенсации за тока на бизнеса, производителите продължават да изпитват огромни затруднения с плащането на месечните си сметки за ток.

Мандрата в ловешкото село Горан е средно голяма. Започнали са преди около 30 години, като са преработвали 15 тона мляко на ден. Сега това количество е 10 тона, като произвеждат цялата гама млечни продукти.

Млякото идва от собствена ферма с около 100 крави. Създават я през 2015 г. като специално внасят крави от породата Холщайн от Германия. От три месеца осезаемо усещат по-високите цени на тока.

"Хронологията е 28 стотинки, 32 ,38, 44 и оттам скочи направо на 55 стотинки за киловат, което е около 300% увеличение на тока. Рядко има производство, което може да да издържи на това повишение на тока", казва собственикът на мандрата Владимир Матев.

"Всички суровини и материали, които идват сега, са с нови цени - кофички, капачки, закваски, абсолютно всичко. И млякото е с нови цени. То идва от нашата ферма, но там пък храната на животните е с нова цена. Така и нашето мляко е по-скъпо. Като сложим и цената на тока, то вече цените стават високи. Няма как да се издържи това положение, колкото и да не искаме да вдигаме цената на крайните продукти", допълва Цветелина Матева, технолог в мандра Горан.

БНТ: А как реагират клиентите на по-високата цена?

Цветелина Матева: Сърдят се. Всеки иска да намаляваме цените, но няма как, като идват всички материали с по-висока цена. Ние търпим и вдигаме само с по няколко стотинки, защото иначе хората няма да могат да купуват.

БНТ: Например една кофичка кисело мляко с колко е по-скъпа?

Цветелина Матева: През последните два месеца на два пъти по три стотинки сме вдигали млякото и сме на ръба, не може да издържим.

За последния месец сиренето и кашкавалът са поскъпнали с по 1 лев. За да пестят ток, събират млякото и работят само по 2 - 3 дни в седмицата. Така намаляват консумацията на ток, но едновременно с това и заплащането на работниците в мандрата. Поскъпването на горивата също се отразява и на работата във фермата.

"При нас може би не е толкова осезаема цената на тока, колко в мандрата. И все пак си е голямо перо. Но не само тя е решаващият фактор. Фуражите доста скочиха тази година, скъпи са, почти двойна е цената им. Оттам идват и трудностите, повишава се себестойността на млякото. Лошото е, че ние живеем в такъв регион, в който покупателната способност на хората е доста ниска и тя не ни дава възможност да потърсим истинската цена на нашите продукти. Така се принуждаваме да продаваме на доста по-ниски цени, което не е добре за фермата и съответно за мандрата", обясни Радослав Матев, управител на кравеферма с. Славяни.

Мандрата работи с банкови кредити, с които компенсира това поскъпване, но главната задача на новото правителство е да започне решаване на проблема с по-скъпия ток, смята Владислав Матев.

В мандрата още през декември са получили компенсациите за по-скъпия ток, които правителството отпусна в края на миналата година. На всеки един мегаватчас сметките за ток за последните четири месеца на 2021 г. са намалени със 110 лв. С интерес тук следят дали ще има развитие искането на бизнеса у нас за компенсиране 75% от консумирания борсов ток.

На изпроводяк стопаните от мандрата в село Горан споделиха, че вече, макар и неофициално, са разговаряли и са се оплакали от скъпия ток на министри от кабинета на Кирил Петков. Получили са отговор, че трябва да издържат до април, когато се очаква проблемът да бъде решен.

От мандрата в Горан обаче са категорични, че едва ли ще издържат и до февруари.

Вижте повече в репортажа

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Ноев: Обезпокоително е, че управляващите подготвят разговори с РСМ без участието на МВнР
Бойко Ноев: Обезпокоително е, че управляващите подготвят разговори с РСМ без участието на МВнР
Кой стои зад напрежението в Казахстан - анализ на Валери Тодоров
Кой стои зад напрежението в Казахстан - анализ на Валери Тодоров