НОВИНИ

Бойко Ноев: Обезпокоително е, че управляващите подготвят разговори с РСМ без участието на МВнР

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 09.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Парламентарната комисия по външна политика да изиска от управляващите информация за позицията им по въпроса с Република Северна Македония. За това призова в "Говори сега" бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев.

"Новите управляващи замислят нещо, което не знаем какво е то, но те смятат, че е добро. Беше изпратен специален пратеник, извън структурите на МВнР, без никой да знае какво е правил там", заяви Ноев, визирайки посещението на Весела Чернева, съветник на премиера Кирил Петков, в Скопие.

Според Ноев посещението на Чернева означава, че българското външно министерство или е изолирано, или не желае да участва в процеса, който тече и това е обезпокоително.

Весела Чернева на посещение в Скопие, подготвят срещата Петков - Ковачевски

Ключовият въпрос, изтъкна Ноев, е готова ли е България да отстъпи от досегашната си позиция при положение, че другата страна не е изпълнила своите договорни задължения.

"Дали България ще отстъпи, ако македонската страна продължава да лишава българите от всякакви права? Защото в Македония не можеш да бъдеш българин. Продължаваш да не можеш да бъдеш българин и това многократно е казвано от македонските българи в декларации, писма и т.н.", попита Ноев.

Той допълни, че ако на утрешния Консултативен съвет за национална сигурност се появят различия, значи има проблем, който трябва да бъде решен от парламента.

Радев свиква КСНС в понеделник

Това, което се наблюдава на повърхността обаче, е, че държавният глава и основните политически партии не провокират изместване от досегашната позиция на България относно Република Северна Македония, уточни Ноев.

По повод дебата за разполагане на допълнителни военни сили на НАТО у нас Бойко Ноев заяви, че според него се преекспонират противоречия между министъра на отбраната Стефан Янев, останалите членове на кабинета и президента Румен Радев. Според Ноев подобни противоречия не съществуват и е факт, че няма конкретна идея за разполагането на бази на НАТО у нас.

Ноев очаква конфликтът Русия - Украйна да се реши по дипломатически път, а не чрез сила.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул, Тотнъм и Уест Хям продължават напред за ФА Къп
Ливърпул, Тотнъм и Уест Хям продължават напред за ФА Къп
Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан
Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан