НОВИНИ

Германският канцлер се обяви за задължителна ваксинация

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:16, 12.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц предлага задължителна ваксинация в страната. Това се случи на фона на рекордния брой новозаболели за ден - над 80400. Гняв и призиви за оставка на премиера Борис Джонсън във Великобритания. Той призна, че е участвал в празненство на "Даунинг стрийт" по време на първата строга карантина преди 2 години.

Канцлерът Шолц предлага задължителна ваксинация на населението в Германия, защото броят на заразени с COVID-19 ще се увеличава. Той благодари в началото на дебата в парламента и добави, че се надява на бързи и качествени решения.

"Мисля, че е необходимо и ще повторя - решението да не се ваксинираш не е решение, което вземаме само за себе си, а за още 80 милиона души и ние виждаме това по време на пандемията от коронавирус", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Предложението за задължителната имунизация ще бъде готово до края на януари, гласуване може да се очаква през март.

Британският министър-председател Борис Джонсън си призна, че е участвал в празненство на "Даунинг стрийт" по време на първата строга карантина преди 2 години.

Борис Джонсън се извини, че бил на парти по време на локдауна

В парламента Джонсън се извини. Каза, че разбира недоволството. Заяви, че е приел събирането за работно и е бил на него само 25 минути. Става дума за събитие от май 2020 година, на което са присъствали поне 30 души, сред които Джонсън и съпругата му. Според правилата, които са били в сила тогава, британците са можели да се виждат навън САМО с един човек.

"Господин председател, искам да се извиня. Знам, че милиони хора в цялата страна направиха огромна саможертва през последните 18 месеца. Знам за мъката, през която са преминали, заради невъзможността да се простят с близките си, да живеят живота, който искат, да правят нещата, които обичат. И разбирам гнева, който те изпитват към мен и правителството, което ръководя, когато си мислят, че дори хората на "Даунинг стрийт", които определят правилата, не ги спазват", заяви Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания.

Действията на премиера предизвикаха критиката не само на опозицията, която го прикани да подаде оставка, но и на британците, които се възмутиха, че това е лицемерие и че, докато хора са умирали, те са пили вино, а извинението не е достатъчно.

"Това е толкова смущаващо, унизително, срамно положение - за него и за страната, която той се предполага, че трябва да ръководи", смята Даниел Милър, жител на Лондон.

Според семейства, загубили свои близки, извинението на Джонсън е закъсняло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО предлага на Москва нови разговори
НАТО предлага на Москва нови разговори
Ден на протести и напрежение пред сградите на НС и здравното министерство (обобщение)
Ден на протести и напрежение пред сградите на НС и здравното министерство (обобщение)