НОВИНИ

НАТО предлага на Москва нови разговори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 12.01.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

НАТО предлага на Москва серия от разговори в опит да бъде предотвратен нов въоръжен конфликт в Европа. Основните теми бяха струпването на руски войски по границата с Украйна, разполагането на оръжия в Европа и разширяването на НАТО на изток.

4 часа продължи срещата НАТО-Русия в щаб квартирата на НАТО, а такава среща не е имало от 2019 г. Обяснимо интересът беше много голям, още повече, че напрежението по украинската граница остава голяма. Там са струпани повече от 100 000 руски военни.

Трудни нарече разговорите с Русия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Различията между двете страни са много големи. Според него остава реален рискът от въоръжен конфликт в Европа, причинен от Русия. но той за пореден път предаде посланието към Москва, че страната би платила висока цена, ако се стигне до такъв конфликт.

НАТО е готово да увеличи присъствието си в източната част, нещо, което засяга пряко и България, ако се стигне до конфликт.

Как протекоха разговорите?

Различията в позииите на НАТО и Русия няма да бъдат лесно преодолени, но все пак положителен знак, че всички съюзници от Пакта и Москва седнаха на масата за разговори, каза след срещата генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

НАТО настоява разговорите да продължат, да обхванат и по-широки теми, свързани с контрола върху всички видове оръжия в Европа. Засега обаче не се очаква деескалация на напрежението по границата с Украйна, която Русия обвързва с разширяването на НАТО на изток.

"Съюзниците ясно заявиха, че няма да се откажат от способността си да се защитават взаимно, включително и с присъствието на военни части по източния фланг на Алианса. В същото време и Русия, и съюзниците от НАТО изразиха необходимостта от подновяване на диалога и проучване на срокове за провеждане на следващи срещи", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг: Много трудно ще се изградят мостове между НАТО и Русия

Москва е категорична, че няма да отстъпи от позицията си и да прекрачи “червените си линии”.

"В основата на НАТО-вската политика и военно разгръщане стои задачата за сдържане на Русия. За това се отделят колосални ресурси, без да се крие, че това е главната цел на алианса. Този факт сам по себе си разрушава опитите да се изгради общата европейска сигурност на различни принципи. Днес нямаме обединяваща позиция за дневния ред. Това е разбираемо, защото дневният ред, който съществуваше - борбата с тероризма, обучението на силите за сигурност в Афганистан и много други неща - всичко това остана в миналото. Разбираме защо стана това - защото такова сътрудничество не се вписва в новия завой на НАТО - да сдържа Руската федерация", каза Александър Грушко - зам.-министър на външните работи на Русия.

Първият зам. държавен секретар на САЩ Уенди Шърмън каза след срещата, че газопроводът Северен поток 2 застрашава енергийната и национална сигурност на много страни в Евроатлантическото пространство.

"Относно Северен поток 2, ние изразихме ясно позицията си. Това е руски геополитически проект, който подкопава енергийната и национална сигурност на значителна част от евро-атлантическата общност. Както каза държавният секретар Блинкен, от наша гледна точка е трудно да видим как потича газ по тръбопровода, ако Русия поднови агресията си в Украйна", каза Уенди Шърман, зам. държавен секретар на САЩ.

Коя е Уенди Шърман или Сребърната лисица - острието за преговори на Вашингтон

НАТО е предложила на Русия да бъде размразена дейността на мисията на пакта в Москва и на руската мисия към Алианса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите до 18 г. започнаха Балканското първенство с победа
Юношите до 18 г. започнаха Балканското първенство с победа
Германският канцлер се обяви за задължителна ваксинация
Германският канцлер се обяви за задължителна ваксинация