НОВИНИ

Първо заседание на парламентарната комисия по култура и медии

Айше Сали
от Айше Сали
22:25, 12.01.2022
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната комисия по култура и медии проведе първото си заседание в рамките на 47-ото Народно събрание. Програмата предвиждаше изслушване на министъра на културата Атанас Атанасов, но той отсъства по здравословни причини. Приоритетите в сектора бяха представени от неговите заместници Юрий Вълковски и проф. Бойко Кадинов.

Увеличаване на бюджета за култура, промени в културното и медийното законодателство, създаване на регистър на свободните артисти и изработване на Стратегия за развитие на културата бяха сред приоритетите, около които се обединиха депутатите и екипът на министерството.

По време на заседанието беше обсъдена и възможността за обявяване на обща обществена поръчка за доставка на ток в театрите и галериите, тъй като културните институти срещат проблеми заради високите цени и промените в енергийния пазар.

"Това може да важи не само за театрите, не само за сценичните, защото в театрите проблемът с отоплението е един, а знаете ли какъв е проблемът за галериите, защото там трябва да се поддържа постоянна влажност и температура? Хайде да кажем на театъра ще му пуснем кепенцето, а с галериите какво правим", заяви Юрий Вълковски, заместник-министър на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 13 януари: Стратегии и решения в пандемията
"Денят започва" на 13 януари: Стратегии и решения в пандемията
СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните
СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните