НОВИНИ

Кристалина Георгиева: САЩ, Китай и Омикрон забавят възстановяването на икономиката

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:48, 13.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Очаквания за по-слабо възстановяване и повече рискове пред световната икономика изрази управляващият директор на Международния валутен фонд. По думите на Кристалина Георгиева това се дължи на забавянето на пазарите на Съединените щати и Китай, но също и на варианта Омикрон.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева сподели очакванията си за световната икономика тази година по време на събитие на Центъра за глобално развитие.

"Бих искала да имам по-оптимистична перспектива в началото на годината. Но действителността е, че наблюдаваме по-слаб импулс на възстановяване и повече несигурност, повече рискове през 2022. От гледна точка на Фонда, още в края на предходната година бяхме обезпокоени, че възстановяването отслабва. Защо? Защото двата големи двигателя на световната икономика, САЩ и Китай, се забавиха спрямо прогнозите от лятото. А сега имаме и Омикрон".

Тези процеси имат своето отражение върху инфлацията и дълга. Прогнозите на Фонда са, че през второто тримесечие на годината инфлацията в Съединените щати да спадне, благодарение на преодоляването на ограниченията по веригата на доставки.

"Повечето анализатори прогнозират, че увеличението на цените ще се забави. Съсредоточени сме върху конкретните практически стъпки, за да гарантираме и ускорим този резултат", заяви Браян Дийз, икономически съветник в Белия дом.

А във Вашингтон и малкият бизнес, и хората се борят с най-високата инфлация от близо 40 години.

"Виждаме как парите хвърчат. Как хората не могат да си позволят екстри. Например купуват филтър кафе, вместо капучино", споделя Алекс Крамър, собственик на кафене.

"По-внимателни сме. Вглеждам се в почти всеки продукт. Плодове, зеленчуци, които купуваме много, деликатеси, но не виждам цените да намаляват, дори напротив", казва Анджела, жителка на Вашингтон.

Междувременно Китай оповести прогнозите си за икономическия си растеж с очаквания за 5,5% ръст на БВП през 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ"
Промени в Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ"
Чешкият премиер си изпусна нервите при работещ микрофон в парламента
Чешкият премиер си изпусна нервите при работещ микрофон в парламента