НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на световната икономика

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 04.12.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Разпространението на варианта Омикрон може да забави възстановяването на световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на онлайн форум.

Новият вариант на коронавируса може да се разпространи много бързо и това да подкопае доверието, смята управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Вероятно заложеният от МВФ растеж от 5,9 процента за следващата година ще бъде ревизиран.

"Дори преди появата на този нов вариант, бяхме загрижени, че възстановяването, докато продължава, донякъде губи инерция. Защо? Заради забавянето в две страни, които са двигатели на растежа - Съединените щати и Китай. И защото Делта вариантът предизвика смущения, причини допълнително забавяне при доставките. Нека бъдем откровени. Нов вариант, който се разпространява много бързо, може да подкопае доверието. В този смисъл, вероятно ще има понижение на октомврийските ни прогнози за растежа", заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

По думите на Кристалина Георгиева силата на американската икономика има положителен ефект върху целия свят. Американските власти обаче първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията.

"Картината с инфлацията е разнообразна. Много различни обстоятелства в различни страни. В Съединените щати трябва да се предприемат действия. Докато Япония е доста под целта си по отношение на инфлацията, Европа е някъде по средата", каза Кристалина Георгиева.

Необходими са мерки и за справяне с рязкото увеличение на цените.

"Икономиката на Съединените щати се справя добре. Търсенето тласка цените нагоре при продължаващи смущения при доставките. Затова трябва да се предприемат действия, за да се поддържа разумна макроикономическа и финансова стабилност", заяви Георгиева.

Виртуалната среща миналия месец между лидерите на САЩ и Китай е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снеговалеж предизвика инцидент със самолет в Рига
Снеговалеж предизвика инцидент със самолет в Рига
2289 са новите случаи на коронавирус
2289 са новите случаи на коронавирус