НОВИНИ

Предупреждение за значителни валежи в Югоизточна България днес

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 04.12.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Минималните температури днес ще са между 2° и 7°, а максималните - между 4 и 11°.

Още преди обяд валежите в Западна България ще спрат. В останалата част от страната ще продължи да вали. Значителни количества се очакват в югоизточните райони, където на отделни места ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб, в Източна България - умерен. След обяд над западните райони от страната облачността ще се разкъсва и намалява, а до вечерта и на изток валежите ще спрат.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие, където на отделни места е възможно и да прегърми. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 7° до 9°. Температурата на морската вода е 12° - 13°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

В планините облачността ще е значителна и на много места преди обяд ще има валежи от дъжд, над около 1700 метра - от сняг. След обяд валежите ще спират, а над масивите от западна България и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части - силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 1°.

В неделя в низините и котловините ще преобладава облачно и мъгливо време. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. В планините и планинските райони ще има повече слънце. Вятърът ще е слаб, ще се ориентира от юг. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 3° и 8°, а максималните - между 7° и 12°.

Новата седмица ще започне с валежна обстановка, свързана с преминаване на пореден средиземноморски циклон. В понеделник вятърът ще остане от юг-югозапад и ще е сравнително топло за първата половина от декември. Облачността над цялата страната ще се вплътни и в Западна България ще започнат валежи от дъжд. Значителни по количество ще са в югозападните райони.

През нощта срещу вторник с ориентиране на вятъра от северозапад ще прониква по-студен въздух. В планинските райони и във високите полета в Западна България дъждът бързо ще премине в сняг. Във вторник вятърът в цялата страна ще е от запад-северозапад, а валежите ще обхванат и Източна България. В сряда в западните райони валежите ще спрат, а в източните, където ще продължат през целия ден, ще са и значителни по количество.

С продължаващото понижение на температурите вече и в по-голямата част от Дунавската равнина, Предбалкана и Лудогорието ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина - дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2289 са новите случаи на коронавирус
2289 са новите случаи на коронавирус
Хърватите прекършиха мечтата на Джокович и Сърбия за триумф в Купа "Дейвис"
Хърватите прекършиха мечтата на Джокович и Сърбия за триумф в Купа "Дейвис"