НОВИНИ

Започна строежът на нов патрулен кораб за ВМС

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 03.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Със специална церемония започна строителството на първия от двата нови патрулни кораба за нуждите на Военноморските сили. Плавателните съдове ще бъдат построени от частна компания, а първият от тях трябва да бъде пуснат на вода през 2025 година.

Вече е осигурено финансиране за строителството на първия кораб, като през януари 2022 г. ще трябва да се направи нова вноска от държавата към корабостроителя.

Всичко ще бъде доставено тук и корабът ще бъде наситен със съответното въоръжение и техника тук, заяви адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

Новият кораб ще позволи на Военноморските ни сили пълноценно участие в операции на НАТО. За да се случи това, трябва да има добре подготвен екипаж.

Затова е поставена задачата на командира на Военноморските сили да започне планомерно планиране на екипажите, те да участват в процеса на строителство на кораба, каза адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

До пускането на вода на патрулния кораб Военноморските сили ще разчитат на настоящата техника. Новият плавателен съд ще бъде предизвикателство за българските военни.

Този кораб е наистина сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знания, подготовка, но мисля че Военноморските сили разполагат с добър потенциал, заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

За различните етапи в строителството на новия патрулен кораб ще са необходими между 500 и 600 работници. Необходима е и допълнителна техника в завода за изграждането на плавателния съд.

Репортер: Деян Михайлов
Снимки: Министерство на отбраната

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи ще обхванат цялата страна през нощта
Валежи ще обхванат цялата страна през нощта
Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет
Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет